Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Węglowodany Właściwości funkcjonalne. Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Węglowodany Właściwości funkcjonalne. Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców."— Zapis prezentacji:

1 Węglowodany Właściwości funkcjonalne

2 Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców i warzyw, będące odpadami przemysłu zbożowo-młynarskiego owocowo-warzywnego Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców i warzyw, będące odpadami przemysłu zbożowo-młynarskiego owocowo-warzywnego

3 Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do produkcji preparatów zbożowych są otręby: pszenne, owsiane, jęczmienne, ryżowe i kukurydziane Surowcem do produkcji preparatów zbożowych są otręby: pszenne, owsiane, jęczmienne, ryżowe i kukurydziane Preparaty ze źródeł zbożowych zawierają błonnik nierozpuszczalny (celuloza, hemicelulozy) oraz β-glukany (owies, jęczmień) Preparaty ze źródeł zbożowych zawierają błonnik nierozpuszczalny (celuloza, hemicelulozy) oraz β-glukany (owies, jęczmień)

4 Preparaty wysokobłonnikowe Do produkcji preparatów z odpadów przemysłu owocowo-warzywnego wykorzystuje się najczęściej wytłoki z jabłek lub pozostałości po tłoczeniu owoców cytrusowych Do produkcji preparatów z odpadów przemysłu owocowo-warzywnego wykorzystuje się najczęściej wytłoki z jabłek lub pozostałości po tłoczeniu owoców cytrusowych Rzadziej wytłoki z innych owoców lub warzyw takich jak: czarna porzeczka, melony, marchew, pomidory, ogórki, szpinak Rzadziej wytłoki z innych owoców lub warzyw takich jak: czarna porzeczka, melony, marchew, pomidory, ogórki, szpinak Preparaty te zawierają głównie błonnik rozpuszczalny (pektyny) Preparaty te zawierają głównie błonnik rozpuszczalny (pektyny)

5 Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do pozyskiwania błonnika są również rośliny okopowe, szczególnie buraki cukrowe, ćwikłowe i ziemniaki oraz rośliny strączkowe, np. groch, soja Surowcem do pozyskiwania błonnika są również rośliny okopowe, szczególnie buraki cukrowe, ćwikłowe i ziemniaki oraz rośliny strączkowe, np. groch, soja Inne oryginalne i rzadkie źródła błonnika: grzyby jadalne, nasiona i łuski babki płesznik, łupiny orzeszków ziemnych Inne oryginalne i rzadkie źródła błonnika: grzyby jadalne, nasiona i łuski babki płesznik, łupiny orzeszków ziemnych

6 Preparaty wysokobłonnikowe Stosowane są także w celach fizjologicznych takich jak: regulacja pracy przewodu pokarmowego regulacja pracy przewodu pokarmowego obniżenie wartości energetycznej żywności obniżenie wartości energetycznej żywności zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego w codziennej diecie zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego w codziennej diecie

7 Preparaty wysokobłonnikowe Zalecane są jako środki: wspomagające odchudzanie, wspomagające odchudzanie, zapobiegające zaparciom zapobiegające zaparciom obniżające stężenie cholesterolu w surowicy obniżające stężenie cholesterolu w surowicy

8 Preparaty wysokobłonnikowe Postacie: oczyszczone otręby oczyszczone otręby granulaty - otręby granulowane ze śliwkami, jabłkami, dynią granulaty - otręby granulowane ze śliwkami, jabłkami, dynią proszki o różnych smakach do przygotowywania koktajli, które zastępują posiłki przy odchudzaniu proszki o różnych smakach do przygotowywania koktajli, które zastępują posiłki przy odchudzaniu tabletki, kapsułki tabletki, kapsułki inne, np. batoniki owocowe inne, np. batoniki owocowe

9 Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne składniki błonnika Błonnik+Beta-karoten+Cynk+Witamina C (kapsułki, błonnik owsiany, beta-karoten, glukonian cynku, wit. C) Błonnik+Beta-karoten+Cynk+Witamina C (kapsułki, błonnik owsiany, beta-karoten, glukonian cynku, wit. C) Betaven (proszek, koncentrat z obłuszczonego ziarna owsa) Betaven (proszek, koncentrat z obłuszczonego ziarna owsa) Błonnik jabłkowy (proszek, wytłoki skórek jabłek) Błonnik jabłkowy (proszek, wytłoki skórek jabłek) Błonnik buraczany (proszek, błonnik z miąższu buraka cukrowego) Błonnik buraczany (proszek, błonnik z miąższu buraka cukrowego) Chudeus – Syt (tabletki, błonnik z miąższu buraka cukrowego Chudeus – Syt (tabletki, błonnik z miąższu buraka cukrowego

10 Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające nierozpuszczalne składniki błonnika: Błonnik (kapsułki, błonnik z pszenicy) Błonnik (kapsułki, błonnik z pszenicy) Błonnik z łusek babki płesznik (kapsułki, błonnik z łusek babki płesznik) Błonnik z łusek babki płesznik (kapsułki, błonnik z łusek babki płesznik) Błonnik 90 naturalny (proszek, błonnik z łusek babki jajowatej) Błonnik 90 naturalny (proszek, błonnik z łusek babki jajowatej) Błonnik lniany (proszek, błonnik z nasion lnu) Błonnik lniany (proszek, błonnik z nasion lnu) Colon C (proszek, błonnik łupiny nasion babki płesznik, fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus) Colon C (proszek, błonnik łupiny nasion babki płesznik, fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus)

11 Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne i nierozpuszczalne składniki błonnika Bio-Błonnik (tabletki, celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina) Bio-Błonnik (tabletki, celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina) Błonnik (tabletki, błonnik owsiany, otręby owsiane, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, guma guar) Błonnik (tabletki, błonnik owsiany, otręby owsiane, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, guma guar) Fibella (proszek, 6 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczlnego) Fibella (proszek, 6 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczlnego) Błonnik (kapsułki, błonnik pektynowy z jabłek i grejpfrutów, błonnik owsiany, błonnik z łusek babki płesznik, błonnik z mielonych nasion lnu) Błonnik (kapsułki, błonnik pektynowy z jabłek i grejpfrutów, błonnik owsiany, błonnik z łusek babki płesznik, błonnik z mielonych nasion lnu)

12 Węglowodany jako prebiotyki Prebiotyki to nietrawione składniki pożywienia pobudzające wzrost i/lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii (probiotyków) obecnych w jelicie grubym Prebiotykami mogą być: nietrawiona skrobia tzw. oporna nietrawiona skrobia tzw. oporna nieskrobiowe polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana) nieskrobiowe polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana) oligosacharydy oligosacharydy

13 Najwięcej uwagi jako prebiotykom poświęca się fruktozooligosacharydom (inulina, oligofruktoza), które występują m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach, szparagach Są one selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują ich znaczący wzrost w jelicie


Pobierz ppt "Węglowodany Właściwości funkcjonalne. Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców."

Podobne prezentacje


Reklamy Google