Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

DIETETYK.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "DIETETYK."— Zapis prezentacji:

1 DIETETYK

2 Coś o zawodzie Opis Dietetyk - osoba, która opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych; prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia. Wymagania Dietetykiem może zostać osoba, która posiada wykształcenie średnie medyczne w zawodzie dietetyka. Dodatkowo za dietetyka uznajemy osobę, która: - ukończyła studia wyższe na kierunku dietetyka zgodnie ze standardami kształcenia określonymi w odrębnych przepisach i uzyskała tytuł licencjata lub magistra na tym kierunku, lub - rozpoczęła przed dniem 1 października 2007 r. studia wyższe w specjalności dietetyka, obejmujące co najmniej godziny kształcenia w zakresie dietetyki i uzyskała tytuł licencjata lub magistra na tym kierunku, lub - rozpoczęła przed dniem 1 października 2007 r. studia wyższe na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskała tytuł licencjata lub magistra lub magistra inżyniera na tym kierunku, - ukończyła szkołę policealną publiczną lub niepubliczną z uprawnieniami szkoły publicznej i uzyskała dyplom dietetyka, - rozpoczęła przed 1993 r. szkołę policealną i uzyskała dyplom technika technologii żywienia w specjalności dietetyka. Po 5 latach pracy na stanowisku dietetyka można zostać starszym dietetykiem.

3 Zadania zawodowe określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka; stosowanie norm zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze; określanie zasad doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów dla poszczególnych grup ludności; planowanie i ocenianie jadłospisów indywidualnych i dla różnych grup ludności; stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt, w tym noworodków i wcześniaków, z uwzględnieniem karmienia piersią; różnicowanie diet i stosowanie ich w żywieniu chorych; sporządzanie potraw z produktów spożywczych, z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych; organizowanie produkcji potraw dla dzieci i młodzieży, dorosłych oraz w kuchni niemowlęcej; organizowanie wydawania potraw w oddziałach szpitalnych; stosowanie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w produkcji posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania chorobom infekcyjnym i inwazyjnym; prowadzenie dokumentacji żywieniowej; przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska; organizowanie stanowisk pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii; prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu żywienia w zakładach lecznictwa podstawowego i specjalistycznego oraz wśród społeczeństwa; korzystanie z wiedzy z zakresu psychologii i pedagogiki w propagowaniu zasad zdrowego żywienia i komunikowaniu się z pacjentami; wybieranie wiarygodnych źródeł informacji w celu doskonalenia umiejętności zawodowych

4 Cechy dietetyka 1. Komunikatywność - bardzo ważna cecha. Klienci/Pacjenci są różni, jedni otwarci i swobodnie mówiący o sobie, swoich problemach, drudzy zamknięci, odpowiadający na pytania otwarte jednym słowem. 2. Umiejętność słuchania - to kolejna z ważnych umiejętności. Musimy nauczyć się słuchać drugiego człowieka i wyłapywać z rozmowy informacje, które nas interesują. Powinniśmy nauczyć się kierować rozmową- moderować ją. 3. Cierpliwość - to kolejna z ważnych cech. Dietetyk właściwie od samego początku zaczyna budować relacje z pacjentem, ingerując niezmiernie często w jego sferę emocjonalną. 4. Umiejętność egzekwowania wyznaczonych celów oraz konsekwencja - dietetyk powinien mieć miłe usposobienie, być pomocny i stwarzać miłą atmosferę do wspólnej pracy. 5. Dyscyplina i dobra organizacja pracy - ten punkt nie tyczy się tylko umiejętności zdyscyplinowania pacjentów, ale również samego siebie. 6. Optymizm, ale też realizm - warto być optymistą, bo moim zdaniem życie jest  bardziej kolorowe, mamy więcej odwagi do podejmowania wyzwań. 7. Szczerość - ten punkt łączy się z poprzednim. 8. Chęć ciągłego zdobywania wiedzy - dietetyka to dziedzina nauki, która cały czas się rozwija. Co chwilę coś się zmienia. 9. Umiejętność przekazywania wiedzy - nawet najlepiej wykształcony specjalista, który nie potrafi jasno i klarownie wyjaśnić swojemu pacjentowi jak ma postępować na pewno mu nie pomoże.  10. Umiejętność współpracy - bardzo cenna umiejętność. Dietetyk bardzo często staje przed koniecznością współpracowania z innym specjalistą -psychiatrą, fizjoterapeutą i lekarzami różnych specjalności.

5 Jak zostać dietetykiem?
Droga numer 1 – dietetyk z dyplomem magistra. Studia na kierunku dietetyka – droga najdłuższa, ale jak twierdzi wielu najpełniejsza i dająca największy pogląd na ten zawód. Należy mieć świadomość, że są to studia trudne łączące elementy chemii, fizyki oraz w znacznym stopniu biologii. Należy jednak pamiętać, że zawsze studia będą dla lepszym przygotowaniem, gdyż ten zawód wymaga od nas zdobycia szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej. Po zakończeniu studiów uzyskuje się tytuł magistra dietetyki. Droga numer 2 – dietetyk po egzaminie zawodowym. Technikum lub studium policealne z zakresu dietetyki. Program zajęć w technikum i w studium policealnym obejmuje naukę z zakresu anatomii i fizjologii, biochemii, psychologii, pedagogiki, etyki, mikrobiologii i parazytologii, podstaw żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz naukę przedmiotów związanych z organizacją pracy dietetyka i wyposażenia technicznego. W trakcie roku szkolnego odbywają się również praktyki (m. in. w szpitalach i ośrodkach pomocy społecznej). Nauka w szkole kończy się zdaniem egzaminu zawodowego, dzięki któremu uzyskuje się uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka. 

6 A JAKIE STUDIA? 1.UNIWERSYTET RZESZOWSKI : Uniwersytet Rzeszowski jest największą w Polsce południowo- wschodniej uczelnią, która w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Swoje miejsce mogą znaleźć tutaj zarówno osoby zainteresowane naukami humanistycznymi i społecznymi, jak i ci, którzy chcieliby zetknąć się z najnowocześniejszą aparaturą w laboratoriach z dziedziny nauk przyrodniczych jak fizyka, biotechnologia czy nanotechnologia. 2. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie :Uniwersytet Rolniczy w Krakowie to uczelnia publiczna wywodząca się z Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 2013 roku obchodzi swoje 60- lecia istnienia jako samodzielna jednostka. Oferuje naukę na 23 kierunkach I, II i III stopnia w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym, a także na ponad 30 kierunkach studiów podyplomowych. Uczelnia zatrudnia prawie 1400 pracowników, z czego ponad 100 profesorów. 3. Małopolska Wyższa Szkoła im. Józefa Dietla w Krakowie :Małopolska Wyższa Szkoła im. Józefa Dietla w Krakowie, Rynek Główny 34. Na Wydziale Nauk o Zdrowiu prowadzimy kształcenie na następujących kierunkach : Kosmetologia I i II stopnia, Dietetyka, Fizjoterapia (w organizacji).

7 Zarobki dietetyków Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1200 zł netto miesięcznie. W prywatnych firmach, czyli głównie w gastronomii dietetycy mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł netto w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do poziomu zazwyczaj nie wyższego niż 4-5 tys. zł. Na początku kariery wiele osób zaczyna swoją pracę w publicznych placówkach zdrowia. Niestety płace w publicznych placówkach zdrowia przypominają bardziej pensje dla salowych (około 1500 – złotych netto) niż wykształconych osób kończących studia. Zarobki za granicą (Wielka Brytania, Niemcy czy USA) są nieporównywalnie bardziej atrakcyjne. Dla przykładu pojedyncza konsultacja dietetyczna w USA kosztuje od 50 do nawet 200 dolarów. Generalnie panuje zasada, że w instytucjach publicznych dietetycy rzadko zarabiają dużo powyżej minimalnej pensji i ich zarobki oscylują wokół kwoty 2000 złotych netto. W firmach prywatnych dietetycy zarabiają zazwyczaj około 1000 – 1500 złotych netto więcej.

8 Gdzie może pracować dietetyk?
Od 2006 roku zawód dietetyka jest profesją medyczną, dzięki czemu rozwinęła się wizja pracy dla przyszłych dietetyków. Niestety z drugiej strony często przy cięciach budżetowych, na przykład w szpitalach, jest to pierwszy etat przeznaczony do likwidacji. Przyszłość zawodu dietetyka na terytorium krajów Unii jest więc zagwarantowana, ponieważ stosowne przepisy przewidują obowiązkowe zatrudnienie dietetyków w określonych instytucjach. W naszym kraju dietetycy znajdą też swoje miejsce jako osobiści konsultanci polityków czy gwiazd estrady. Taki model obowiązuje od dawna na Zachodzie. Na razie dietetycy muszą stawić czoło przeciwnościom i opinii, że ich praca nie jest koniecznie potrzebna. Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii. Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych – jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).

9 Wykonały : Gabriela Wierzbicka Klaudia Bachara Natalia Wolska


Pobierz ppt "DIETETYK."

Podobne prezentacje


Reklamy Google