Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

II śniadanie- dlaczego tak ważne?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "II śniadanie- dlaczego tak ważne?"— Zapis prezentacji:

1 II śniadanie- dlaczego tak ważne?
Mgr inż. Kamila Poleszak-Najda

2 Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Do osób najbardziej narażonych na skutki nieprawidłowego żywienia należą dzieci i młodzież.

3 Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w pożywieniu powodują zachwianie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Nieprawidłowe żywienie w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może wpływać nie tylko na samopoczucie i stan zdrowia w dzieciństwie i okresie młodzieńczym, lecz także może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji w późniejszych etapach życia. Ponadto zwyczaje i nawyki żywieniowe, które później bardzo trudno zmienić, kształtują się najczęściej w młodym wieku.

4 Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.

5

6 Chcemy jeść takie rzeczy? NIE!!!
Rogaliki 7 Day s Rogaliki 7 Day s zawierają mnóstwo niezdrowych dodatków np. kwas cytrynowy- otrzymywany podczas fermentacji pleśni! Chcemy jeść takie rzeczy? NIE!!!

7 Nie ma tu czekolady!!! Nutella
Skład Nutelli to: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat Nie ma tu czekolady!!!

8 Spożywanie posiłków nie rzadziej niż co 3-4 godziny powoduje, że organizm nie musi nastawiać się na dłuższe okresy głodu i nadmiernie gromadzić zapasów. Oznacza to konieczność jedzenia w szkole!!!

9 Co jeść w szkole? Owoce Owoce suszone Orzechy Migdały Pistacje Nasiona
Jogurty, kefiry, maślanki pitne Sałatki Shake na bazie mleka lub owoców Warzywa Kanapki

10 Kanapki nie muszą być nudne!

11

12 Kanapkowy stwór Pieczywo razowe szynka Ser żółty ogórek
SKŁADNIKI: Pieczywo razowe szynka Ser żółty ogórek kilka liści ulubionej sałaty masło

13 SKŁADNIKI: 2 kromki ciemnego pieczywa  2 okrągłe plastry sera żółtego 1 łyżeczka majonezu  1 łyżeczka jogurtu greckiego  1 jajko ugotowane na twardo  2 liście sałaty  kawałek czerwonej papryki  1 czarna oliwka  Dodatkowo:  4 pomidorki koktajlowe  2 plastry sera żółtego 2 wąsy szczypiorku

14 Domowe musli Weź co lubisz- owoce świeże lub suszone? Orzechy? Pestki lub nasiona? Płatki? Kawałki czekolady? Migdały? Pistacje? Zmieszaj z jogurtem naturalnym! Pycha!

15

16 Skomponuj swoją sałatkę

17 Jak zachęcić do warzyw? Wiele warzyw lepiej smakuje z sosami (stosuj sosy z niską zawartością tłuszczu) lub ziołami. Przygotowuj atrakcyjne kolorystycznie sałatki i surówki. Nie rozgotowuj warzyw – powinny być lekko twarde. Dekoruj posiłki warzywami. Miej zawsze gotową salaterkę z przygotowanymi do pogryzania warzywami: marchewką, różyczkami brokułów, kalafiora, kawałkami ogórka, papryki.

18 Placki placki owsiane placki jaglane
placki warzywne z np. marchewki, dyni czy cukinii racuchy z jabłkami

19 Placki do szkoły SKŁADNIKI 1 cukinia (ok. 20 cm długości) 1/4 cebuli
1 jajko 60 g mąki 60 g jogurtu naturalnego 100 g pomidorków koktajlowych 2–3 pędy szczypiorku kilka listków bazylii przyprawy: sól, pieprz do smaku olej do smażenia

20 SKŁADNIKI 1 i ½ szklanki płatków śniadaniowych ½ szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka prażonego popcornu ½ szklanki miodu 2 łyżki cukru W dużym garnku zagotuj miód wymieszany z cukrem. Stale mieszając, powoli dodawaj płatki śniadaniowe, prażony popcorn oraz orzeszki ziemne. Gotuj przez ok. 5 min, a następnie zdejmij z ognia i odczekaj chwilę, aby mieszanka lekko wystygła. Zwilż ręce w zimnej wodzie i uformuj małe piłeczki.

21 Placki jaglane Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, jajko, 1 łyżka kaszki kukurydzianej, 2 łyżki oleju, szczypta kurkumy, woda. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy niewielką ilość wody, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, smażymy na rozgrzanej patelni w postaci placków.

22 Naleśniki Z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej)
Najlepiej przygotować dzień wcześniej, a może zostało nam kilka z wczorajszego obiadu? W wersji na słodko, idealne dla dzieci - z dżemem lub kremem czekoladowym, najlepiej własnej roboty. Na słono - z serkiem, kurczakiem i warzywami albo z pastą z awokado.

23 *Pastę z ciecierzycy - Składniki - szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki, pół szklanki uprażonego sezamu, 2  łyżki oliwy, sól, pieprz, można dodać czosnek, woda ok. pół szklanki Wszystkie składniki należy zmiksować. *Krem czekoladowy - Składniki: awocado, 2 łyżki karobu lub naturalnego kakao (nie: instant), 1 łyżka miodu i 3 łyżki zmielonych orzechów. Wszystkie składniki należy zmiksować i krem gotowy.

24 Smoothie SKŁADNIKI 150 ml soku z czarnej porzeczki
10 świeżych truskawek 1 szkl. jagód Owoce wrzuć do miksera i dodaj sok. Całość zmiksuj na gładki koktajl. Zamiast świeżych truskawek możesz użyć mrożonych, a także dodać 6 kostek lodu. Smoothie przelej do wysokich szklanek i podawaj.

25 Nektarynki obierz ze skórki, wyjmij pestki, wrzuć do miksera, dodaj maliny i sok jabłkowy. Całość zmiksuj na gładki koktajl. Zamiast świeżych malin możesz użyć mrożonych i dodać także 6 kostek lodu. SKŁADNIKI 100 ml soku jabłkowego 4 nektarynki 1 szkl. świeżych malin

26 A co do picia?

27

28

29

30

31

32 U starszych dzieci zapotrzebowanie na płyny jest inne u dziewcząt i chłopców. Chłopiec w wieku lat potrzebuje 2400 ml wody, a w wieku lat – 3300 ml. Dziewczętom zaleca się, aby w wieku lat spożycie płynów wynosiło 2100 ml, a w wieku lat – 2300 ml Warto wybierać wody bogate w wapń i magnez. Są to pierwiastki potrzebne m.in. dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia, a brakuje ich w diecie większości Polaków. Wodorowęglany neutralizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób, które mają problemy z nadkwasotą, refluksem i zgagą.  wapń (powyżej 150 mg/l), magnez (powyżej 50 mg/l) wodorowęglany (powyżej 600 mg/l) Wody nisksodowe w których zawartość sodu jest mniejsza niż 20 mg/l.

33 Dziękuję za uwagę 


Pobierz ppt "II śniadanie- dlaczego tak ważne?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google