Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowała Anna Bełoniak

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowała Anna Bełoniak"— Zapis prezentacji:

1 Opracowała Anna Bełoniak
Obalenie mitów o MLEKU UHT Opracowała Anna Bełoniak Zdjęcie:

2 Mleko UHT ma długi termin przydatności do spożycia, bo zawiera konserwanty . MIT!
Zdjęcie:

3 Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego
Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego. Długi termin przydatności mleko UHT zawdzięcza specjalnej technologii produkcyjnej – stwierdziła dr Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności SGGW.  Stosując wysokie temperatury (UHT – ultra high temperature) niszczymy wszystkie bakterie, które mogłyby przyspieszyć procesy psucia, również te, które prowadzą fermentację mlekową. Technolodzy żywienia ze szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Państwowego Zakładu Higieny,(2008), Mity o żywności.

4 Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł. E
Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł.E.Modzelewska,M.Pindur,M.Skalska,E.Rachańska; Warszawa, Reader’s Digest 2008,s. 284

5 Na temat tego, które mleko jest zdrowsze istnieje mnóstwo teorii, natomiast stwierdzenie, że mleko UHT zawiera konserwanty jest nieprawdą!

6 Na opakowaniu nie ma informacji o konserwantach.
Zdjęcia: Anna Bełoniak

7 Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy?
Kontrolą żywności w Polsce zajmuje się kilka instytucji. Jakość handlową – to, czy informacje podane na opakowaniu są prawdziwe, czy producent nie oszukuje– sprawdzają Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa podległa Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ta druga ocenia, czy żywność nie jest zafałszowana, prowadzi kontrole w handlu detalicznym – w sklepach, hurtowniach oraz zakładach produkcyjnych bezpośrednio zaopatrujących konsumentów. Ponieważ dla większości artykułów żywnościowych nie ma określonych przepisami wymagań w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych, znaczenia nabiera kontrola prawidłowości oznakowania, czyli tego, co jest na etykiecie.  – Producent jest zobowiązany do podania wszystkich składników! – mówi Marcin Kraszewski z Polskiej Izby Handlu. Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy?

8 Mleko UHT nie zawiera wartości odżywczych. MIT!

9 Obróbka cieplna eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje do bezpiecznego poziomu, wydłużając przez to trwałość mleka., ale ponieważ trwa ona bardzo krótko, zawartość składników w mleku nie ulega żadnej lub prawie żadnej zmianie. Minimalnie zmniejsza się ilość zawartego w mleku białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych. Nieznacznemu obniżeniu ulega jedynie zawartość witaminy C, B1 i B12, ale warto wiedzieć, że mleko i tak nie jest ich głównym źródłem w naszej diecie. Escalup.pl- Największy w Polsce portal lekarzy (2012), żywność

10 Mleko UHT nie zawiera konserwantów i posiada wartości odżywcze.
FAKT! Zdjęcie: Anna Bełoniak

11 Mity zostały obalone  Dziękuję za uwagę.


Pobierz ppt "Opracowała Anna Bełoniak"

Podobne prezentacje


Reklamy Google