Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)"— Zapis prezentacji:

1

2 Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im . Fryderyka Chopina w Radominie………………………………………………….. ID grupy: 96/99_MP_G1…………….. Opiekun: Elżbieta Wolniak …………………………………… Kompetencja: matematyczno-przyrodnicza……………………………….. Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom………………………………………………….. Semestr/rok szkolny: 4 / 2011/2012 …………………………………………………….

3 Po wyborze tematu : „Odżywiaj się zdrowo - zapobiegaj chorobom” zorganizowaliśmy kilka spotkań, aby poszerzyć naszą wiedzę w tej dziedzinie.

4 Spotkanie z pielęgniarką

5 spotkanie Z PRZEDSTAWICIELAMI Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

6 Naszym Gościem był również pan andrzej kiejnowski, który zaraził nas MIŁOŚCIĄ do jazdy na rowerze.

7 Odbyliśmy krótki kurs- nordic walking

8 W jaki sposób produkuje się i przetwarza żywność ekologiczną ?
Aby odpowiedzieć na to pytanie odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne i przedsiębiorstwo przetwarzające ekologiczne warzywa.

9 Ekologiczna żywność W Unii Europejskiej tym terminem określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady EWG 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych, środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej .

10 co to jest Zdrowie , a co to jest choroba ?
ZDROWIE - prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów. CHOROBA- podstawowe pojęcie medyczne, ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

11 Jak dbać o zdrowie? -regularnie jadać posiłki, -spędzać dużo czasu na dworze, -odpowiednio się ubierać, -spać co najmniej 8h na dobę, -stosować odpowiednią dietę, -pielęgnować ciało, -być aktywnym ruchowo.

12 Zasady zdrowego odżywiania
1.Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez „podjadania” między posiłkami. 2.Pij płyny przed posiłkiem albo 2h po posiłku. 3.Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4.Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 5.Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik.

13 6.Organiczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 7.Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2h przed nocnym spoczynkiem. 8.Zachowaj umiar w spożywaniu masła jak i margaryny. 9.Spożywaj minimum 1,5l wody dziennie.

14 10. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i herbaty. 11
10.Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i herbaty. 11.Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 12. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.

15 Oto nasza Piramida zdrowego odżywiania.

16 Zdrowe odżywianie w naszym wykonaniu.
Przygotowaliśmy gigantyczną bombę witaminową, czyli pyszną sałatkę owocowo-warzywną.

17 witaminy Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiających mu prawidłowe funkcjonowanie. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie.

18 Funkcje Składników odżywczych
Budulcowe Energetyczne Regulujące Dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek Są to: białka sole mineralne Składniki których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych ciała. Są to: węglowodany tłuszcze Pomagają regulować procesy zachodzące w ciele. Są to: witaminy sole mineralne.

19 NIEWŁAŚCIWE ODŻYWIANIE MOŻE SPOWODOWAĆ POWSTAWANIE chorób układu pokarmowego TAKICH JAK…
Rak żołądka Kamica Wirusowe zapalenie wątroby Zapalenie trzustki Okrężnica Pasożyty jelitowe

20 PAPIEROSY I ALKOHOL TO UŻYWKI, KTÓRE SZKODZĄ NASZEMU ZDROWIU I SĄ PRZYCZYNĄ POWSTAWANIA WIELU CHORÓB. Alkoholizm-to uzależnienie od alkoholu. Jest to choroba nieuleczalna. Nałóg tytoniowy- uzależnienie polegające na regularnym zażywaniu tytoniu.

21 PALENIE A LUDZKI ORGANIZM - Co zawiera „dymek”?
aceton amoniak arszenik butan tlenek węgla DDT(środki owadobójcze) smoła cyjanowodór chlorek winylu TO WSZYSTKO NAS TRUJE

22 Każdy wypalony papieros skraca życie I jest przyczyną wielu chorób!
Nowotwory: -płuc - krtani - gardła - pęcherza - nerek - trzustki Choroby serca PALENIE PAPIEROSÓW MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ WIELU INNYCH SCHORZEŃ

23 Skutki picia alkoholu marskość wątroby nieżyt żołądka
zapalenie trzustki podwyższone ciśnienie krwi nowotwory uszkodzenie mózgu choroby mięśni niedobór witamin problemy skórne itd…

24 Nasze wyobrażenie człowieka , który nie dba o zdrowie

25 Czynniki chorobotwórcze
Biologiczne Fizykochemiczne: Społeczne: pasożyty płazińce mikroorganizmy patogenne wirusy promieniowanie gleba powietrze trucizny Zanieczyszczenia pogoda nacisk społeczny nieodpowiednie warunki życia brak akceptacji stres

26 CO TO ZNACZY CIERPIEĆ NA „ZABURZENIA ODŻYWIANIA SIĘ?
„Zaburzenia odżywiania się ” to nazwa określająca problemy związane ze stylem żywieniowym danej osoby. Zaburzenia odżywiania się nie dotyczą tylko tego co i jak ktoś je, ale również tego, co myśli i jak się czuje w kwestii jedzenia.

27 Zaburzenia odżywiania.

28 Rodzaje zaburzeń odżywiania
Anoreksja-(jadłowstręt psychiczny). polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobę otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła. Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawiające często nieodwracalne zmiany. Bulimia-stanowi jedno z najpoważniejszych i najbardziej niebezpiecznych zaburzeń odżywiania. Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”, polega na okresowych napadach żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu Kompulsywne objadanie się-jest zaburzeniem odżywiania, polegającym na niekontrolowanym spożywaniu znacznych ilości pokarmu bez odczuwania fizycznego głodu

29 Głód Głód - stan organizmu żywego, w którym występuje brak pokarmu lub poszczególnych składników pokarmowych. Długotrwały głód (głodzenie) prowadzi do spowolnienia wzrostu i rozwoju dzieci, może powodować pojawienie się opuchlizny głodowej. Jego efektem jest też apatia a ostateczną konsekwencją bywa śmierć głodowa. Według różnych szacunków człowiek może przeżyć bez pożywienia 2-3 tygodnie, bez wody około 7 dni.

30 Ankieta Nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom znacznie wzrosła. Aby dowiedzieć się, czy nasi koledzy dbają o zdrowie, przeprowadziliśmy wśród uczniów gimnazjum ankietę na ten temat.

31 Czy jadasz regularnie posiłki ?
a)tak b)nie c) nie zawsze

32 2. Ile posiłków zjadasz w ciągu dnia?
a) b) c) d) e) więcej

33 3. W ilu posiłkach dziennie spożywasz mleko lub przetwory mleczne ?
  a) w 2 posiłkach b) w 1 posiłku c)rzadziej

34 Jak często spożywasz owoce i warzywa w ciągu dnia ?

35 Czy podjadasz między posiłkami ( chipsy , słodycze ) ?

36 Jakie najczęściej pijesz napoje ?

37 Co najczęściej kupujecie w sklepiku szkolnym ?

38 Co według ciebie jest najważniejsze dla utrzymania zdrowia ?

39 Ile czasu tygodniowo poświęcasz na aktywność ruchową ( poza lekcją w-f ) ?

40 Wyniki ankiety Z naszej ankiety wynika, że uczniowie zazwyczaj jadają regularnie posiłki, które spożywają około pięciu razy dziennie. Niestety większość podjada między posiłkami i lubi słodycze.

41 ZAPAMIĘTAJMY Nasze zdrowie zależy w dużym stopniu od naszego postępowania – od naszego trybu życia, odżywiania, umiejętności radzenia sobie ze stresem, uprawiania ruchu fizycznego itp..

42 Przy tworzeniu prezentacji korzystaliśmy z zasobów sieci Internet, serii – ”Porozmawiajmy o…”, broszur, informacji przekazywanych przez zaproszonych gości.

43 DZIĘKUJEMY ZA OBEJRZENIE NASZEJ PREZENTACJI.

44


Pobierz ppt "Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google