Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMałgorzata Elert Został zmieniony 10 lat temu
2
CHIPSY INNE NIŻ ZNASZ Crispy, to połączenie naturalnej gamy smaków, zapachów i minerałów ukryte w suszonych owocach i warzywach Smaczna, chrupiąca przekąska, wolna od tłuszczu! Nasze chipsy występują w postaci suszonego jabłka, marchwi, buraka, pomidora o różnych smakach
3
CRISPY JABŁKOWE Nasze smaki: • jabłko o smaku naturalnym
• jabłko z cynamonem • jabłko z truskawką • jabłko z czarną porzeczką • jabłko z bananem • jabłko z pomarańczą
4
DLACZEGO JABŁKO? • „Zakazany owoc” z rajskiego drzewa pochodzi z Chin lub Azji Środkowej – ojczyzny dzikich jabłoni • Istnieje ponad 10 tys. odmian jabłek - my do produkcji chipsów wybraliśmy odmianę „Idared”, bogatą w witaminy i składniki odżywcze • Nasze jabłko zawiera ponad 20 różnego rodzaju składników mineralnych i witamin, takich jak: - witamina C, która wspiera system odpornościowy - witamina A zwalczającą wolne rodniki i oznaki starzenia skóry - magnez wzmacniający układ nerwowy - potas obniżający ciśnienie krwi - krzem korzystnie wpływający na włosy i paznokcie
5
średnie jabłko o wadze 100g dostarcza ok. 52 kcal
LEKKA PRZEKĄSKA Niepowtarzalną zaletą jabłek jest ich niskokaloryczność! średnie jabłko o wadze 100g dostarcza ok. 52 kcal jedno opakowanie chipsów jabłkowych (20g), które odpowiada wartości odżywczej 2 świeżych jabłek, dostarcza zaledwie 63 kcal
6
LECZNICZA MOC BŁONNIKA
Zawarty w Crispach jabłkowych błonnik w postaci pektyn: • chroni przed otyłością • neutralizuje substancje toksyczne • usuwa toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z układu pokarmowego • działa oczyszczająco - wiąże metale ciężkie i wolne rodniki, a następnie usuwa je z organizmu • reguluje florę bakteryjną • wspomaga obniżyć poziom „złego cholesterolu” • odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy Najwięcej błonnika zawiera skórka jabłka, dlatego nasze chipsy z jabłek mają skórkę!
7
Z LABORATORIUM - wysoka zawartość błonnika
100g świeżych jabłek zawiera 2,0g błonnika 100g chipsów jabłkowych zawiera 14,0g błonnika
8
CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej
9
CRISPY POMIDOROWE Nasze smaki: • pomidor o smaku naturalnym
• pomidor z bazylią i oregano
10
DLACZEGO POMIDOR? • z botanicznego punktu widzenia pomidor to nie warzywo lecz owoc • aztecki „tomatl”, czyli „pulchny owoc” pochodzi z Ameryki Południowej • jeszcze w ubiegłym wieku twierdzono, że pomidor jest trujący, hodowano go jako roślinę ozdobną • gdy został doceniony Włosi nazwali go „pomidori”, co oznacza „złote jabłko”. Francuzi przypisali mu właściwości afrodyzjaku i określili „jabłkiem miłości” • my wybraliśmy pomidora na chipsy ze względu na jego walory zdrowotne i smakowe
11
W APETYCZNEJ CZERWIENI
• w pomidorach znajduje się: - wiele witamin z grupy B oraz witamina C - potas regulujący ciśnienie krwi, normalizujący gospodarkę wodną organizmu kwasy: chlorogenowy i p-kumarynowy, hamujące powstawanie substancji rakotwórczych pektyny, zwane miękkim błonnikiem pokarmowym /poprawiają przemianę materii, obniżają zawartość cholesterolu, co jest istotne przy leczeniu schorzeń układu krwionośnego/ • pomidory działają zasadotwórczo i antytoksycznie • są niskokaloryczne, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu i leczeniu otyłości
12
ŹRÓDŁO TAJEMNICZEGO LIKOPENU
• antyutleniacz o większej skuteczności niż beta-karoten • likwidator wolnych rodników • obrońca organizmu przed chorobami nowotworowymi • związek, który nie ulega rozkładowi pod wpływem wysokich temperatur • specjaliści z Uniwersytetu Illinois z Chicago udowodnili, że systematyczne spożywanie likopenu zawartego w pomidorach przez mężczyzn zmniejsza w ok. 35 proc. ryzyko powstania nowotworu prostaty • pomidor posiada wiele witamin z grupy B, witaminę C i potas • pomidory działają również zasadotwórczo i antytoksycznie
13
Z LABORATORIUM - wysoka zawartość likopenu
100g świeżych pomidorów zawiera 11,6 mg likopenu 100g chipsów pomidorowych zawiera 57,1 mg likopenu
14
CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej
15
CRISPY MARCHEWKOWE Nasze smaki: • marchew o smaku naturalnym
• marchew z papryką • marchew z imbirem
16
DLACZEGO MARCHEW? • znana już w Starożytności, choć nie miała znaczenia jako warzywo - pochodzi najprawdopodobniej z Chin • w XVI wieku została wprowadzona do kuchni • trwale miejsce w kulturze masowej zajęła dzięki królikowi Bugs • marchew ma dużo minerałów a mało kalorii • bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C • zawiera wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod i potas, którym zawdzięczamy jędrne ciało i piękną cerę • oczyszcza naczynia krwionośne, reguluje prace żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę
17
Z LABORATORIUM - wysoka zawartość beta-karotenu
100g świeżej marchwi zawiera 9,9 mg beta-karotenu 100g chipsów z marchwi zawiera 68,1 mg beta-karotenu
18
DOBROCZYNNY BETA-KAROTEN
Karoten, czyli witamina A, która w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości: • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi • pozytywnie działa na wzrok - polecana osobom pracującym przy komputerach • przekształca benzypren / związek rakotwórczy z dymu tytoniowego/ w substancje nieszkodliwe dla zdrowia - szczególnie polecana palaczom Dzięki dużej zawartości beta-karotenu tzw. „witaminy młodości” chipsy z marchwi są jednym najlepszych naturalnych kosmetyków: • zwalczają wolne rodniki • spowalniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek • nadają skórze elastyczność i blask • poprawiają koloryt skóry, wzmagają efekt opalania • wzmacniają odporność
19
CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej
20
CRISPY Z BURAKA Nasze smaki: • burak o smaku naturalnym
• burak o smaku winegret • burak z papryką • burak z bekonem
21
DLACZEGO BURAK? • znany na świecie od kilku tysięcy lat, w Polsce jedno z mniej popularnych warzyw • doceniony już przez medyków starożytnego Babilonu jako roślina lecznicza Właściwości buraka: - oczyszcza organizm z toksyn - zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążenia - reguluje prace przewodu pokarmowego oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu, witaminy P, zawiera wiele wapnia, magnezu, sodu, potasu - taki skład ma ogromne znaczenie w zwalczaniu nowotworów • Barwnikom buraka przypisuje się wiele własności farmakologicznych związanych z aktywnością wolnorodnikową na tle miażdżycowym i antynowotworowym. Niezwykle korzystne oddziaływanie posiadają fitozwiązki obecne w buraku. Ich liczną grupę stanowią polifenole, a wśród nich betalainy, nadające burakom intensywny czerwony kolor.
22
W WALCE Z RAKIEM Podczas kilkuletnich badań polscy naukowcy wskazali na niezwykłe właściwości naszych chipsów z buraka czerwonego: „Nasze wyniki sugerują, że suplementacja chipsami buraczanymi pacjentów poddanych radioterapii zapobiega/łagodzi skutki szoku tlenowego indukowanego promieniowaniem jonizującym i może zapobiegać patologiom wywołanym szokiem tlenowym. Taka suplementacja może być obiecującą alternatywą dla kontrowersyjnej suplementacji „farmaceutycznymi” witaminami antyoksydacyjnymi, których nadmierna ilość może prowadzić do niepożądanych skutków.” Publikacja z konferencji naukowej „Naturalne przeciwutleniacze. Od surowca do organizmu”, Poznań stycznia 2007 r.
23
ZAPOBIEGANIE I LECZENIE
Badania przeprowadzone przez polskich naukowców potwierdziły także, że wśród osób z niedokrwienną chorobą serca, które regularnie jadły nasze chipsy z buraka obserwowano poprawę potencjału antyoksydacyjnego organizmu. Pozwala to wnioskować, że produkowane przez nas chipsy z buraka mogą wpływać na poprawę zdolności organizmu do obrony przed działaniem wolnych rodników oraz mogą stanowić podstawę do wzbogacenia diety w substancje o działaniu przeciwutleniającym.
24
CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej
25
TECHNOLOGIA PRZYSZŁOŚCI
Technologia MIRVAC pozwala zaliczyć nasze chipsy do żywności innowacyjnej Warzywa i owoce MIRVAC zachowują wysokie walory odżywcze, naturalny wygląd i smak, są przy tym chrupiące i smaczne!
26
ZALETY PRODUKTÓW MIRVAC
• naturalny smak (wysoka retencja) • przyjemna tekstura • zawartość minerałów (wysoka retencja nawet koncentracja) • bogate w błonnik • bez konserwantów • bez dodatku tłuszczu, soli i cukru • nie zawierają alergenów • produkowane z owoców i warzyw niemodyfikowanych genetycznie • naturalny suplement diety • bogate w naturalne przeciwutleniacze • niskokaloryczne i sycące
27
CHRUP NA ZDROWIE • zapobiegają otyłości • bezglutenowe
• bezcholesterolowe • wspomagają prawidłową przemianę materii wzmagają ochronę organizmu przed chorobami nowotworowymi • zapobiegają miażdżycy • poprawiają kondycję skóry • pozytywnie działają na wzrok • bogate w składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach • o działaniu dermatologiczno-kosmetycznym
28
NIE DAJ SIĘ OTYŁOŚCI • nasze przekąski można jeść podobnie jak świeże
owoce i warzywa lub jako ich zamiennik • polecane przez dietetyków dla osób z nadwagą zamiast tradycyjnych chipsów, batonów, ciastek, orzeszków, paluszków i innych kalorycznych przekąsek • wolne od tłuszczu, cukru i soli (zawierają jedynie śladowe ilości soli, cukru i tłuszczu naturalnego, zawarte w owocach i warzywach przed ich przetworzeniem) • zalecane dla dzieci w ramach zapobiegania otyłości oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych /ze względu na prozdrowotny charakter naszych produktów współpracujemy z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii „Siła Serc” oraz Fundacją „Promocja Zdrowia”/
29
CHIPSY PRZYSZŁOŚCI Chipsy zamiast tabletek Absolutna nowość
• polecane zamiast preparatów witaminowo-odżywczych w celu uzupełnienia prawidłowo zbilansowanej diety • polecane jako naturalne nutrikosmetyki- zamiast syntetyków wspomagających działanie kosmetyków i dermokosmetyków Oddział Nauki o Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie opracowuje formułę wykorzystania naszych chipsów jako preparatów kosmetycznych Absolutna nowość • podczas World Private Label Exhibition w Amsterdam nasze chipsy z buraka i marchewki zostały nominowane do grupy „Novelty” jako absolutnie innowacyjny produkt 2008 r.
30
KONTAKT Firma Produkcyjno-Handlowa „PAULA” Zakład Produkcyjny
Kolonia Skarszewek 31 a Żelazków ul. Łódzka 145 a Kalisz tel.: (reception) fax.:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.