Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Olimpiada zdrowia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Olimpiada zdrowia."— Zapis prezentacji:

1 Olimpiada zdrowia

2 1. Witaminy, to substancje, które
A-Stanowią materiał zapasowy organizmu B- Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu C-Pełnią funkcje obronne organizmu D-Budują błony komórkowe

3 2. Całkowity brak jakiejś witaminy to:
Hipowitaminoza Hiprewitaminoza Awitaminoza

4 3. Ile kalorii dostarcza 1 gram węglowodanów?
A- 3 kcal B- 4 kcal C- 5 kcal D- 6kcal

5 4. Niedobór której z witamin prowadzi do zaburzeń widzenia?
A- Witaminy B1 B- Witaminy D C- Witaminy A D- Witaminy C

6 5. Które produkty należy ograniczać w diecie, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia?
A- Tłusta śmietana i boczek B- Oliwa z oliwek, olej rzepakowy C- Warzywa i owoce D- Ryby morskie

7 6. Źródłem witaminy D są: A- cytrusy i mleko B- kiełki zbóż i sałata
C- jaja, masło i tran D- kapusta i szpinak

8 7. Obniżenie odporności i krwawienie z dziąseł to objawy niedoboru:
A- witaminy D B- witaminy C C- witaminy A D- witaminy K

9 8. Makroelementem diety jest:
A- Jod B- Wapń C- Żelazo D- Cynk

10 9. Które z podanych zaburzeń nie jest skutkiem nadwagi?
A- bóle krzyża B- skrzywienia kręgosłupa C- anoreksja i bulimia D- zmniejszona wydolność fizyczna

11 10. Wapń jest: A- odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych
B- składnikiem hemoglobiny C- składnikiem kości D- odpowiedzialny za gojenie się ran

12 11. Niedokrwistość jest wywołana niedoborem w diecie:
A- jodu B- siarki C- żelaza D- chloru

13 12. Które z poniższych składników nie są źródłem energii?
A- węglowodany i tłuszcze B- tłuszcze i białka C- witaminy i sole mineralne D- węglowodany i białka

14 13. Białka pełnowartościowe występują w:
A- rybach, mące, kaszach B- rybach, drobiu, mleku C- mące, makaronach, kaszach D- serach, mleku, fasoli

15 14. Niedobór białka w pożywieniu dzieci prowadzi do:
A- utraty łaknienia i bólów głowy B- zmian nabłonka skóry C- krzywicy D- zahamowania wzrostu i rozwoju

16 15. Związki najszybciej ulegające przemianom biochemicznym to:
A- białka B- witaminy C- węglowodany D- tłuszcze

17 16. Witaminy należą do związków,które:
A- są dostarczane z pożywieniem B- są wytwarzane przez organizm C- są dostarczane z wodą

18 17. Zapotrzebowanie energetyczne dla dziewcząt w wieku 13-15 lat wynosi:
A kcal/dobę B kcal/dobę C kcal/dobę D kcal/dobę

19 18. Jaki % masy ciała zdrowego człowieka powinny stanowić tłuszcze?
A- 25 % masy ciała B- 15 % masy ciała C- 10 % masy ciała D- 5 % masy ciała

20 19. Które z podanych niżej produktów nie zawierają wody?
A- mięso wieprzowe i drób B- ryby i jaja C- pieczywo i makaron D- oliwa i masło

21 20. Za twórcę nauki o witaminach uważa się
A- Kazimierza Funka B- Ludwika Pasteura C- Roberta Kocha D- Grzegorza Mendla

22 21. Źródłem błonnika w diecie nie są:
A- Warzywa B- Produkty zbożowe pełnoziarniste C- Owoce D- Produkty mleczne

23 22.Wskaźnik BMI jest wykorzystywany do:
A- określenia ryzyka wystąpienia złamań kości B- określenia wydolności fizycznej C- określenia prawidłowej masy ciała D- określenia przebiegu nadciśnienia tętniczego

24 23.Najwięcej witaminy C pozostaje w owocach, które:
A- ususzono B- zamrożono C- zrobiono z nich dżem

25 24. Cholesterol nie występuje w:
A- żółtych serach B- całych jajach C- olejach roślinnych D- mięsie wieprzowym

26 25. Najwięcej wapnia występuje w 100 gramach:
A- żółtego sera B- białego sera C- mleka D- ryb morskich

27 26. Nadmierne spożycie, których kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko miażdżycy
A- nasyconych kwasów tłuszczowych B- jednonienasyconych kwasów tłuszczowych C- wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

28 27. Fluor nie występuje w: A- herbacie B- rybach morskich
C- roślinach kapustnych D- mleku i jego przetworach

29 28. Prawidłowe BMI dla osoby dorosłej mieści się w granicach:
A- poniżej 18,5 B C D- ponad 30

30 29. Które witaminy są syntetyzowane przez bakterie zasiedlające jelito człowieka?
A- witamina C i D B- witaminy z grupy B i witamina K C- witamina A i K D- witamina E i H

31 30.Mleko jest źródłem witamin:
A- z grupy B B- witaminy C C- witaminy K D- witaminy H

32 31.Nadmiar spożytych węglowodanów w organizmie człowieka jest:
A- przekształcany w białka B- wydalany z moczem C- nie jest trawiony i jest wydalany z kałem D- przekształcany w tłuszcze

33 32.Owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kapusta, ziemniaki, papryka zawierają dużo:
A- witaminy A B- witaminy C C- witaminy D D- witaminy PP

34 A- 15 % zapotrzebowania energetycznego
33.W prawidłowej diecie udział węglowodanów w wartości energetycznej powinien wynosić: A- 15 % zapotrzebowania energetycznego B- 30 % zapotrzebowania energetycznego C- 55 % zapotrzebowania energetycznego D- 25 % zapotrzebowania energetycznego

35 34.Jedna kaloria to ilość energii, która potrzebna jest, aby ogrzać:
A- 1 g wody o 10°C B- 1 g wody o 1°C C- 10 g wody o 10°C D- 10 g wody o 1°C

36 35. Laktoza występuje w: A- mleku B- jabłkach C- marchewce D- rybach

37 36.Jaki % masy ciała dorosłej osoby o prawidłowej budowie stanowi woda?
A- 20 % masy ciała B- 30 % masy ciała C- 40 % masy ciała D- 65 % masy ciała

38 37. Źródłem żelaza niezbędnego do produkcji hemoglobiny są:
A- ryby, mięso, jaja, ziarna zbóż B- zielone warzywa, wątroba, mleko C- owoce cytrusowe, sałata, szpinak D- mleko i jego przetwory

39 38. Witaminą, która nie rozpuszcza się w tłuszczach jest:
A- witamina A B- witamina E C- witamina D D- witamina C

40 39. 1 gram tłuszczu dostarcza
A- 4 kcal B- 9 kcal C- 5 kcal D- 6 kcal

41 40. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie człowieka na wodę wynosi:
A – około 1 l B- około 4 l C- około 2,5 l D- około 1,5 l

42 41.Witamina B12 jest: A-Wytwarzana przez wątrobę człowieka
B- Dostarczana z produktami pochodzenia roślinnego C- Dostarczana z produktami pochodzenia zwierzęcego D-Wytwarzana prze nerki człowieka

43 42. Węglowodanem złożonym jest:
A- skrobia B- glukoza C- fruktoza D- galaktoza

44 43.Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są dostarczane w większej ilości z:
A- rybami morskimi B- oliwą z oliwek C- boczkiem D- masłem

45 A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35%
44. Jaką część wartości energetycznej diety powinno dostarczać śniadanie gdy zjadamy 5 posiłków dziennie? A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35%

46 45. Podstawą piramidy żywienia są produkty
A- mleczne B- zbożowe C- warzywa i owoce D- mięso i ryby

47 46. Chrom wpływ na produkcje insuliny
46.Chrom wpływ na produkcje insuliny. Wybierz zestaw produktów bogatych w ten pierwiastek A- brokuły, owoce morza, sok winogronowy B- ziarna zbóż, warzywa liściaste, herbata C- ryby morskie, rośliny kapuściane D- wątroba, soja, pietruszka

48 47. Rośliny strączkowe są źródłem:
A- prostych węglowodanów B- białek C- tłuszczy D- złożonych węglowodanów

49 48. Przyczyną krzywicy jest niedobór :
A- witaminy A B- witaminy D C- witaminy C D- witaminy B12

50 49. Beta-karoten nie jest dostarczany w diecie z:
A- żółtymi warzywami B- pomarańczowymi warzywami C- zielonymi warzywami liściastymi D- mięsem

51 50.Jaki % ciała stanowią węglowodany w postaci glikogenu w organizmie człowieka?
A- 1% masy ciała B- 12 % masy ciała C-15 % masy ciała D- 20 % masy ciała


Pobierz ppt "Olimpiada zdrowia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google