Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE."— Zapis prezentacji:

1 OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE

2 Strona główna Nadwaga i otyłość – problem wielu ludzi.
Zdrowe odżywianie Jakich potraw jemy zbyt mało? Aktywność fizyczna Indeks glikemiczny Dieta Montignac'a Efekt jojo THE END

3 1.Nadwaga i otyłość Zbyt wysoka waga najczęściej spowodowana jest dodatnim bilansem energetycznym, tzn. spożywaniem pokarmu zawierającego większą ilość kalorii od tej, którą organizm może spożyć. UWAGA! Pytanie: Dlaczego tyjemy? Każdy kilogram tkanki tłuszczowej(którą magazynujemy) to ok kcal, które pozwalają przetrwać 3-4 dni głodówki (człowiek zużywa dziennie ok kcal). Osoby szczupłe mają 7-10 kg zapasów tłuszczu, co pozwala na przeżycie kilku tygodni przy małych,dziennych racjach żywnościowych. Większość ludzi zaczyna tyć, gdy nie ograniczaˆ ilości spożywanych produktów i nie wykonuje wysiłków fizycznych, pozwalających na spalenie zjedzonych kalorii. UWAGA! Pytanie: Czym grozi otyłość? chorobą zwyrodnieniową stawów , bólami krzyża, cukrzycą typu 2, hiperlipidemią (podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów) chorobą wieńcowa ,nadciśnienie tętnicze, zaburzenia miesiączkowania, żylakami i zakrzepicą żylną, obrzękami i cellulitem, zespołem bezdechu sennego.

4 Niektórzy chcą się dowiedzieć czy ich masa ciała jest w normie, czy muszą się martwić o swoją wagę. Do sprawdzenia tego służy BMI (Body Mass Index), tzw. Wskaźnik Masy Ciała. Obliczając BMI można określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Jak obliczyc BMI?

5 2.Zdrowe odżywianie Dzięki zdrowemu odżywianiu nie będziesz miał problemów zdrowotnych a wymienione choroby nie będą ci zagrażać. Po kliknięciu obejrzysz klip filmowy na temat zdrowego stylu życia:

6 3. Jakich potraw jemy zbyt mało?
Ryby morskie Tłuste ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, zmniejszają stężenie trójglicerydów, korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi

7 NIEKORZYSTNE JEST SMAŻENIE RYB W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU I W PANIERCE.
2-3 RAZY W TYGODNIU SPOŻYWAJ 100-GRAMOWĄ PORCJĘ. Ryby morskie są również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Do tłustych ryb morskich należą, m.in. makrela, łosoś sardynka, śledź sardela, tuńczyk

8 Owoce i warzywa Owoce i warzywa to produkty niskokaloryczne, o małej zawartości tłuszczu; są ważnym oraz bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych. Zawierają witaminy C,E oraz kwas foliowy,które mogą chronić przed chorobami układu krążenia.

9 4. Aktywność fizyczna SPORT
Systematyczny wysiłek fizyczny wpływa na zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca i innym powikłaniom miażdżycy tętnic, jest istotnym czynnikiem przedłużającym życie. SPORT Zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i rozwoju cukrzycy typu 2 Lepsze relacje z ludźmi,samopoczucie,wyższa ocena własnej osoby Zapobieganie otyłości oraz zmniejszenie poziomu stresu

10 Cechy skutecznych ćwiczeń fizycznych:
1. Czas trwania nie krótszy niż 30 minut; 2. Średnia intensywność, wysiłek fizyczny od dość lekkiego do dość wyczerpującego; 3. Częstotliwość wykonywania: 4 – 5 razy w tygodniu; 4. Wykonywany z przyjemnością, w miłym otoczeniu, bez nastawienia rywalizacyjnego; 5. Systematyczność.

11 Konsekwencje braku aktywności fizycznej:
Nadciśnienie tętnicze Choroby serca, udar mózgu Cukrzyca typu 2 Otyłość Depresja Bóle kręgosłupa i dolegliwości stawowe

12 5. Indeks Glikemiczny (IG)
Jest to wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy w krwi po spożyciu danego produktu. Produkty o wysokim indeksie szybko zwiększają poziom glukozy, który następnie równie szybko spada. Wzrost poziomu glukozy daje poczucie sytości, ale spadek wywołuje uczucie głodu. Sprzyja to tyciu, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa wydzielanie insuliny sprzyjającej procesom przyswajania i gromadzenia substancji zapasowych. Z kolei niski poziom glikemiczny oznacza wolniejszy wzrost poziomu glukozy, dłuższe jej uwalnianie i wydłużone utrzymywanie się poczucia sytości. Niski indeks glikemiczny to wartość 55 lub mniej Średni indeks glikemiczny ma wartość pomiędzy Wysoki indeks glikemiczny to wartość powyżej 70 IG

13 Hiperlipidemią nazywamy zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi. W większości przypadków zaburzenia te wywołane są nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, nadwagą, predyspozycjami genetycznymi (rodzinna predyspozycja do hipercholesterolemii. Cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje: FRAKCJA JEDNOSTKI cholesterol całkowity < 200 mg/dl (< 5, 2 mmol/l LDL cholesterol < 135 mg/dl (< 3, 5 mmol/l HDL-cholesterol - stężenie dla mężczyzn > 35 mg/dl ( > 0, 9 mmol/l HDL-cholesterol - stężenie dla kobiet > 50 mg/dl (> 1, 3 mmol/l

14

15 Choroba wieńcowa może być bardzo niebezpieczna, ponieważ zwężanie się tętnicy wieńcowej może prowadzić do całkowitego jej zamknięcia. Wówczas część mięśnia sercowego nie jest zaopatrywana w krew i ulega nieodwracalnej martwicy. Stan ten jest zwany zawałem serca.

16 BODY MASS INDEX (Wskaźnik Masy Ciała)
Wzór na BMI: BMI = masa ciała [w kilogramach] / wzrost do kwadratu [w metrach] Przykładowe obliczenie: Wzrost: 183 cm, czyli 1,83 m Masa ciała: 88 kg BMI = 88 kg / (1,83 m x 1,83 m) = 26 kg/m2. Niedowaga < 18,5 Niskie (ale zwiększone ryzyko innych problemów zdrowotnych). Norma 18,5 - 24,9 Średnie. Nadwaga 25,0 - 29,9 Podwyższone. I° otyłości 30,0 - 34,9 Umiarkowanie podwyższone. II° otyłości 35,0 - 39,9 Wysokie. III° otyłości > lub = 40,0 Bardzo wysokie.

17 Gorzka czekolada ( >70% )
Produkty Indeks Glikemiczny Maltoza 110 Glukoza 100 Ziemniaki gotowane 95 Miód 90 Marchewka gotowana 85 Arbuz 75 Ziemniaki 70 Sacharoza (cukier) batoniki czekoladowe Chleb razowy 65 Banany 60 Chleb pełnoziarnisty 50 Płatki owsiane 40 Świeże soki z owoców Nabiał 35 Świeże owoce Gorzka czekolada ( >70% ) 22 Pieczarki 15 Orzeszki ziemne Znajomość IG jest bardzo istotna, gdyż umożliwia kontrolę posiłków pod kątem ilości i tempa pozyskiwania glukozy. Gdy glukozy we krwi jest za mało, stopniowo tracimy siłę mięśni, gorzej pracuje energochłonny mózg itd.

18 6. Dieta Montignac'a Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym wyższy, im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG) i złe. Aby zastosować dietę Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim IG.

19 Efekt jo-jo Efekt jo-jo, czyli powtarzające się wahanie wagi, nie jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiąże się z podwyższeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2, kamicy pęcherzyka żółciowego, a nawet przedwczesnej śmierci. Kto jest zagrożony efektem jo-jo? ludzie, w rodzinach których występuje otyłość. stosujący niewłaściwe metody odchudzania.

20 Efekt jo-jo Aby uniknąć efektu jo-jo należy przyjąć dietę nisko-kaloryczną oraz mądrą już na całe życie i nie wracać do starych nawyków (aby ten efekt się nie powtórzył).

21 Dziękuję za obejrzenie
8. THE END Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji! Łukasz Rutkowski Klasa 1h KONIEC


Pobierz ppt "OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE."

Podobne prezentacje


Reklamy Google