Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowego szóstoklasisty

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowego szóstoklasisty"— Zapis prezentacji:

1 Zdrowego szóstoklasisty
JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty

2 Piramida zdrowego żywienia
W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji

3 KCAL Uczeń kl. 6 powinien spożywać dziennie ok.2500 kcal . Powinniśmy jeść 5 posiłków na dzień . Odżywiając się zdrowo musimy pamiętać o rzeczach , które możemy jeść, to znaczy, że trzeba starać się nie jeść tak zwanych „fast food’ów” i spożywać zdrową żywność.

4 Podstawą zdrowego trybu życia jest sport oraz odpowiednie odżywianie się i spożywanie:
- śniadanie 500/600 kcal - 2 śniadanie 400 kcal - obiad 860 kcal - podwieczorek 250/300 kcal - kolacja 500 kcal 4

5 Fast Food !!! DLACZEGO FAST FOOD’Y NAM SZKODZĄ
1.Pierwszy z zarzutów to ogromna kaloryczność posiłków. Najczęściej wybierany przez klientów zestaw złożony z: hamburgera, średnich frytek i średniego napoju gazowanego dostarcza ponad połowę zalecanej dziennej liczby kalorii. Wygląd porcji nie uświadamia tak dużej kaloryczności, a promocje i obniżone ceny zachęcają do konsumpcji zestawów, nawet gdy nie jesteśmy zbyt głodni.

6 Fast Food !!! 2. O charakterystycznym, bardzo lubianym, smaku hamburgerów decydują duże ilości niezdrowego tłuszczu, soli i nadającego smak glutaminianu sodu. Znaczne ilości soli w diecie mogą skutkować nadciśnieniem, zatrzymywaniem wody w organizmie objawiającym się obrzękami kończyn dolnych. Glutaminian sodu to substancja kształtująca specyficzny, rosołowo-mięsny smak.

7 Fast Food !!! 3. Wydaje się, że frytki, w porównaniu do dużego hamburgera czy ociekających tłuszczem kurczaków, są stosunkowo mało szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Znaczne ilości soli oraz tłuszcz używany do smażenia powinny zniechęcać do konsumpcji. Nasycone tłuszcze wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może skutkować rozwojem miażdżycy. Dodatkowo, pod wpływem smażenia, powstają związki akrylamidu, który może wchodzić w reakcje z DNA, co rozpoczyna procesy rozwoju nowotworów.

8 Fast Food !!! 4. Mimo, że bułka wygląda jak normalne pieczywo to, użyta do produkcji, znaczna ilość szkodliwych substancji dodatkowych - spulchniaczy, wpływa na jej nienaturalną pulchność i delikatność. Zawarte w bułce wyłącznie węglowodany proste mają znikomą wartość odżywczą, a ich dodatkowa wadą jest to, że nie dostarczają błonnika.

9 Fast Food !!! 5. Oprócz typowo "śmieciowego" jedzenia fast foody mają w swoim menu sałatki warzywne. Surowe warzywa dostarczają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Większość takiej sałatki stanowi sałata nie będąca dobrym źródłem witamin. Przechowywanie obranych i pokrojonych warzyw prowadzi do strat witamin i składników mineralnych. Dodatkowo łączenie pomidora i ogórka niszczy witaminę C. Należy pamiętać o nie używaniu, dodawanych w osobnym opakowaniu, ciężkich, majonezowych sosów.

10 Fast Food !!! 6. Dzieci, znaczniej szybciej niż dorośli, przyzwyczajają się do ulubionych smaków. Wyjście do restauracji szybkiej obsługi najmłodszym kojarzy się ze świętem, nagrodą, a dodawana do zestawów dla dzieci zabawka zachęca do powrotu. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie, gwarantuje prawidłowe odżywianie przez całe życie. Dlatego ważne jest, aby od najmłodszych lat dziecko było świadome, że nie warto spożywać fast foodów. W ostatnich latach nastąpiły, jednak, pewne korzystne zmiany: frytki możemy wymienić na jabłko, zamiast napoju gazowanego oferowane jest mleko lub sok.

11 Zdrowa Żywność !!! 1.Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dostarczanie odpowiednich ich dawek jest szczególnie ważne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Jak dbać o dietę naszych pociech, by nie zabrakło w niej cennych witamin?

12 Zdrowa Żywność !!! 2. Zdrowe odżywianie to według wielu osób, sekret długiego życia i względnego zdrowia całego ciała. Istnieje bardzo wiele zasad, których przestrzeganie jest z całą pewnością trudne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których jakość żywności nie stoi na najwyższym poziomie. Jedną z metod na zdrowe odżywianie jest jedzenie co najmniej pięciu, dobrze zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach powoduje, że dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję energii, którą można wykorzystać w bardzo krótkim czasie. Wpływa to rzecz jasna na nasze samopoczucie oraz fakt, że spożywając kilka posiłków dziennie znacznie wolniej się męczymy.

13 Zdrowa Żywność !!! 3.Powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo” dotyczy praktycznie wszystkiego – począwszy od słodyczy, a skończywszy na sporcie (duża ilość ruchu może doprowadzić do przetrenowania czy kontuzji). Jest jednak wyjątek – i są nim ryby. 4.Co jest w nich takiego specjalnego? Mówiąc ogólnie, są po prostu zdrowe. Przede wszystkim zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso, a poza tym są lekkostrawne. Regularne jedzenie ryb poprawi również kondycję układu krążenia, a także obniży ciśnienie. Co więcej, to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasze ciało. Przykładowo, to właśnie dzięki nim spada poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają łosoś, tuńczyk, śledź oraz makrela i halibut, czyli tłuste ryby morskie.

14 Zdrowa Żywność !!! 5.Jedną z głównych zasad zdecydowanej większości diet jest ograniczanie cukru. Wbrew pozorom nie wystarczy rezygnacja ze słodzenia kawy czy herbaty. Cukier jest składnikiem nie tylko słodkich produktów takich jak owoce, ciasta czy cukierki. Zawierają go m.in. soki, dżemy, pieczywo, leki, napoje gazowane. Jak zatem go zastąpić? 6.Najpopularniejszą alternatywą dla cukru jest miód. Ta znana ze swoich właściwości uodparniających substancja zawiera jednak sporo kalorii. Dlatego powinno się go spożywać w rozsądnych ilościach. Należy również pamiętać, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty czy mleka, gdyż miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Najlepiej wybierać miody spadziowe, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych niż miody nektarowe.

15 Oto propozycja na trzy dni odżywiania się zdrowo.
dobre złe

16 Pierwszy dzień śniadanie
śniadanie-ok.600kcal CO? PRODUKT KCAL? chleb pełnoziarnisty 2 kromki(70g) 110 szynka z indyka 2 plastry(16g) 16 majonez light łyzka 166 pomidor 2 50 oliwki 6 25 ser feta 1/5 opakowania 106 sok grejpfrutowy 1 szklanka(250ml) 96 569

17 Pierwszy dzień drugie śniadanie.
drugie śniadnie-ok.390 sok owocowo warzywny 1 szklanka(300g) 156 chleb pełnoziarnisty 1 kromka 55 masło 5(g) 37 pomidor 1 25 banan 114 387

18 Pierwszy dzień obiad. obiad-ok. 860kcal ryba po grecku 1(200g) 300
ziemniak gotowany 3(255g) 195 jajko sadzone 1 127 sałatka grecka 250g 263 885

19 Pierwszy dzień podwieczorek.
chleb 1 kromka 55 masło 5g 37 sałata liść 6 ser chedar plaster 67 cherbata szklanka pomidorki koktailowe 5 15 ser feta 1/6 opakowania 92 272

20 Pierwszy dzień kolacja.
herbata szklanka chleb 1 kromka 55 masło 5g 37 pomidor 2 50 ogórek 1\2 13 serek wiejski 100g 97 252

21 Drugi dzień śniadanie. śniadanie 600 ilość ilość kcal jogurt naturalny
51 płatki musli 50g 375 sok pomarańczowy 200ml 44 brzoskwinia 95g 46 jogurt owocowy 120g 79 595

22 Drugi dzień, drugie śniadanie.
ilość ilośc kcal 1 kromka chleba 25g 64 masło na 2 kromki 5g 37 ser żółty 15g 35 pomidor 20g 3 jabłko 360g 188 sok gruszkowy 300g 153 480

23 Drugi dzień obiad. obiad 860 ilość ilość kcal ziemniaki 200g 130
kotlet schabowy 130g 411 buraki 180g 68 szklanka soku pomarańczowgo 240ml 98 707

24 Drugi dzień podwieczorek.
ilość ilośc kcal ciasto drożdżowe 40g 150 kakao z mlekiem 1,5% 250ml 130 280

25 Drugi dzień kolacja. Kolacja 460 ilość ilośc kcal 2 jajka sadzone 100g
250 2 kromki chleba 50g 120 sok jabłkowy 240g 460

26 Trzeci dzień śniadanie.
Kolacja 460 ilość ilośc kcal 2 jajka sadzone 100g 250 2 kromki chleba 50g 120 sok jabłkowy 240g 460

27 Trzeci dzień drugie śniadanie.
Produkt ilość ilość kcal kromka chleba 1 238 sok jabłkowy 250ml 45 marchewka 100g 25 masło 5g 35 ser żółty 10g 378

28 Trzeci dzień obiad. Obiad 860 Produkt ilość ilość kcal
łosoś gotowany na parze 135 308 ziemniak 3 195 brokuł 100g 30 kompot z wiśni 240g 235 768

29 Trzeci dzień podwieczorek.
Produkt ilość ilość kcal sernik 150g 185 koktajl jagodowy 230g 100 285

30 Trzeci dzień kolacja. Kolacja 460 Produkt ilość ilość kcal
jajka sadzone 2 260 herbata 500ml łyżeczka cukru 1 20 kromka chleba orkiszowego 80 masło 10g 440

31 Źródła:

32 Autorzy prezentacji to :
Aleksander Błaszczyk Amadeusz Skorupka Oskar Czerniawski


Pobierz ppt "Zdrowego szóstoklasisty"

Podobne prezentacje


Reklamy Google