Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych"— Zapis prezentacji:

1 wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych
KELNER wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych

2 KELNER Multimedialna charakterystyka zawodu Nazwa zawodu: KELNER
Kod zawodu w klasyfikacji szkolnictwa zawodowego: 512[01] Kod zawodu w klasyfikacji zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy: Na wesoło

3 NA WESOŁO Gość zwraca się do kelnera: - Miesiąc temu jadłem tutaj doskonałą pieczeń. Proszę o taką samą. - Niech szanowny pan chwilkę poczeka. Zapytam w kuchni, czy jeszcze jej trochę zostało! Klient do kelnera: - Dostałem sok bez słomki! - O przepraszam, proszę chwilkę poczekać w tej chwili wszystkie są zajęte. Powrót

4 Syntetyczny opis zawodu i środowisko pracy
Czy wiesz, że kelner: Zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentacje sprzedaży i rozliczenia kelnerskie. Przyjmuje zamówienia, odbiera potrawy i napoje z kuchni. Zajmuje się przygotowaniem sali konsumpcyjnej oraz jej sprzątaniem. Pracuje odbywa się najczęściej w pomieszczeniach restauracji, pubów czy kawiarni, często głośnych i zadymionych. Praca wymaga umiarkowanego wysiłku fizycznego, może wiązać się ze stresem. Zwykle pracuje 8 godzin dziennie, ale zdarza się, że obsługa imprez okolicznościowych zajmuje więcej czasu. Praca może odbywać się w godzinach nocnych.

5 Praca własna… Po zapoznaniu się z powyższym opisem zawodu i środowiska pracy z pewnością znalazłeś niezrozumiałe dla Ciebie sformułowania. Wypisz je, a następnie, korzystając z dostępnych źródeł informacji, postaraj się wyjaśnić ich znaczenie. W tym celu, najlepiej porozmawiaj z osobami zatrudnionymi w zawodzie kelner lub poszukaj samodzielnie informacji w Internecie. Efekty pracy udokumentuj poprzez stworzenie własnej rozszerzonej wersji charakterystyki zawodu. Może to być teczka, do której włożysz wszystkie Twoim zdaniem ważne, informacje dotyczące zawodu. Uwaga: Podobnie postąp, kiedy będziesz zapoznawał się z treścią kolejnych slajdów. Na wesoło

6 NA WESOŁO Po dłuższym czekaniu na zamówione danie, klient pyta jednego z przechodzących kelnerów: - Proszę spytać kierownika czy kelner, u którego zamówiłem obiad jeszcze tu pracuje? Gość zamawia zupę w restauracji, zauważa w zupie muchę: Gość: - Panie kelner, w mojej zupie pływa mucha. Kelner: - Eeee nie histeryzuj pan – ileż taka mucha może wypić... Powrót

7 Zadania i umiejętności zawodowe
Przygotowuje salę konsumpcyjną (nakrycie stołu, przygotowanie sztućców, dekoracja stołu). Przyjmuje zamówienia od klientów. Serwuje zamówione potrawy. Odbiera z kuchni napoje i potrawy. Udziela porad w zakresie doboru potraw i napojów. Udziela informacji na temat , składu potraw i sposobów ich przyrządzania. Sporządza bądź wykańcza potrawy w obecności gości. Zmienia nakrycia, obrusy, serwety w obecności klientów jeśli zachodzi taka potrzeba. Wprowadza gości do restauracji i wskazuje wolne miejsca. Sporządza rachunki i inkasuje należności za zamówienia.

8 Planowanie wyposażenia części handlowej zakładu gastronomicznego.
Właściwe dobieranie, przygotowywanie i konserwowanie zastawy stołowej oraz innego sprzętu stosowanego w obsłudze klientów. Dokonywanie oceny produktów spożywczych oraz określać ich zastosowanie Sporządzanie podstawowe potrawy i napoje. Planowanie i organizowanie obsługi przyjęć okolicznościowych oraz obsługi gastronomicznej i imprez. Ocenianie jakości i estetyki potraw i napojów. Doradzanie konsumentom w wyborze potraw i napojów. Realizowanie usług gastronomicznych dla gości hotelowych. Informować klientów o wartościach odżywczych potraw i napojów. Porozumiewanie się w języku obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych. Rejestrowanie operacji handlowych oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych. I wiele innych… Na wesoło Praca własna… Uwaga: W podanych powyżej tekstach dotyczących zadań i umiejętności zawodowych z pewnością pojawiły się nowe niezrozumiałe sformułowania, spróbuj je rozszyfrować, korzystając z pomocy rodziców, nauczyciela, doradcy zawodowego, Internetu, literatury.

9 NA WESOŁO Kelner, proszę spytać kucharza o przepis na ten sos. - Taki dobry? - Nie, tylko szukam porządnego kleju do tapet. Pewnego dnia przyszedł do restauracji klient i zamówił zupę pomidorową. Dziwnym trafem w zupie była dorodna mucha. Zdenerwowany gość wsypał do zupy całą solniczkę soli, po czym zawołał kelnera i zażądał nowej zupy. Kelner grzecznie przeprosił i po chwili przyniósł nowa zupę. Gość zupę zjadł, a wtem z drugiego końca sali odezwał się głos: - Panie kelner!!! Kto tak przesolił zupę???!!! Powrót

10 Podstawowe narzędzia pracy w zawodzie kelner
Do pracy w zawodzie kelner niezbędne są: Nazwa narzędzia Opis tace, wózki kelnerskie służą do bezpiecznego przenoszenia bądź przewożenia większej ilości potraw czy napojów. Ułatwiają prace kelnerska i skracają czas oczekiwania klientów ekspres do kawy i herbaty służy do przyrządzania gorących napojów: herbaty i różnych rodzajów kawy otwieracze do puszek i butelek, korkociągi służą do otwierania opakowań z zimnymi napojami kalkulatory, kasy fiskalne pomagają kelnerowi w dokonywaniu obliczań i wystawieniu rachunku

11 Cechy psychofizyczne Test samooceny 1/3
Decydując się na podjęcie pracy w zawodzie kelner, powinniśmy przede wszystkim wziąć pod uwagę swoje możliwości, cechy osobowości, temperamentu, swoje zainteresowania, uzdolnienia i wymagania fizyczne. Przed przystąpieniem do testu przygotuj kartkę papieru i ołówek lub długopis. Następnie przeczytaj uważnie poniższy tekst z cechami psychofizycznymi oraz wymaganiami fizycznymi i zdrowotnymi, a następnie oceń siebie pod kątem ich spełniania. Wyniki zapisz na przygotowanej kartce. Uwaga: Nie ma sensu zaznaczać nieprawdy, gdyż w ten sposób oszukiwałbyś sam siebie. Praca własna… Uwaga: W podanych treściach jest prawdopodobnie dużo nowych niezrozumiałych sformułowań, spróbuj je rozszyfrować.

12 Cechy psychofizyczne - test samooceny 2/3
Lp. Cechy osobowości, wymagania fizyczne Tak Nie 1 Czy możesz powiedzieć o sobie, że masz dobrą pamięć? 2 Czy możesz przez dłuższy czas wykonywać pracę w pozycji stojącej? 3 Czy potrafisz przez dłuższy czas skoncentrować się na wykonywaniu podobnych czynności? 4 Czy masz podzielną uwagę i potrafisz szybko wykonywać kilka czynności jednocześnie? 5 Czy zaliczyłbyś siebie do osób łatwo nawiązujących kontakt z innymi ludźmi? 6 Czy Twoją mocną stroną jest zręczność rąk i w związku z tym potrafisz sprawnie i szybko wykonywać różne czynności przy ich użyciu? 7 Czy możesz o sobie powiedzieć, że jesteś osobą uprzejmą? 8 Czy masz dobrze rozwiniętą wyobraźnię przestrzenną? 9 Czy spostrzegawczość to Twoja mocna strona? 10 Na podstawie obserwacji własnego zachowania w klasie uważasz, że jesteś osobą lubianą? Dodaj wszystkie punkty i w okienku zapisz wynik. Razem punktów:

13 Cechy psychofizyczne - test samooceny 3/3
Klucz odpowiedzi. Jeśli uzyskałeś: Od 7 do 10 punktów – Twoje odpowiedzi sugerują, że prawdopodobnie jest to zawód, który możesz wziąć pod uwagę w swoich wyborach. Zawsze jednak warto dokładnie przemyśleć decyzję i skonsultować się z doradcą zawodowym. Od 4 do 6 punktów – możesz rozważyć ten wybór, ale zastanów się – być może istnieją zawody lepiej dopasowane do Twoich cech osobowości i wymagań fizycznych. Ewentualnie zbierz więcej informacji na temat danego zawodu i ponownie je przeanalizuj. Zawsze warto dokładnie przemyśleć decyzję i skonsultować się z doradcą zawodowym. Od 0 do 3 punktów – zastanów się, może warto przyjrzeć się dokładniej innym zawodom, bliższym Twoim predyspozycjom. Zachęcamy także do zbierania kolejnych informacji, które ułatwią Ci podjęcie decyzji. Zawsze warto przemyśleć ją dokładnie i skonsultować się z doradcą zawodowym. Na wesoło

14 NA WESOŁO Panie kelner, to wino jest ciepłe - denerwuje się gość w restauracji. - To niemożliwe! Przed chwila sam dolewałem do niego zimnej wody. Kelner, to jest ta duża porcja kotleta? Śmiać mi się chce. - To dobrze, bo zazwyczaj klienci są wściekli. Powrót

15 Przeciwwskazania zdrowotne
Decydując się na podjęcie pracy w zawodzie kelner, powinniśmy także wziąć pod uwagę przeciwwskazania zdrowotne. Test samooceny 1/3 Przed przystąpieniem do zrobienia testu przygotuj kartkę papieru i ołówek lub długopis. Następnie przeczytaj uważnie poniższy tekst zawierający przeciwwskazania zdrowotne, a następnie oceń siebie pod kątem ich spełniania. Wyniki zapisz na przygotowanej kartce. Uwaga: Nie ma sensu wybierać nieprawdziwe odpowiedzi, gdyż w ten sposób oszukiwałbyś sam siebie. Uwaga: Zamieszczone treści zawierają dużo sformułowań medycznych, zanim na nie odpowiesz, postaraj się je wyjaśnić.

16 Przeciwwskazania zdrowotne - test samooceny 2/3
Lp. Przeciwwskazania zdrowotne Tak Nie 1 Czy masz skłonność do alergii i uczuleń? 2 Czy masz kłopoty z prawidłowym rozróżnianiem smaków i zapachów? 3 Czy odczuwasz czasem zawroty głowy? 4 Czy masz kłopoty z zachowaniem sprawności w rękach lub nogach? 5 Czy leczysz się na choroby kostno-stawowe lub reumatyzm? 6 Czy cierpisz na znaczną wadę słuchu np. nie słyszysz osób stojących w pobliżu Ciebie? 7 Czy nie masz kłopotów z rozróżnianiem barw (kolorów) w otaczającym Cię środowisku? 8 Czy masz jakieś wady, które uniemożliwiają Ci wykonywanie prac fizycznych? 9 Czy cierpisz na choroby oczu (poza dającymi się skorygować szkłami) ograniczające dobre widzenie?

17 Przeciwwskazania zdrowotne – test samooceny 3/3
Klucz odpowiedzi W przypadku, gdy choć raz, odpowiadając na powyższe pytania, wybrałeś wariant „TAK”, musisz się skontaktować z lekarzem medycyny pracy, który będzie w stanie stwierdzić, czy masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania pracy w zawodzie kelner. Pamiętaj, że istnieje dużo więcej przeciwwskazań do pracy w zawodzie, zatem warto, abyś dokonując wyborów zawodowych, szczegółowo się z nimi zapoznał. Zawsze możesz też skonsultować się z doradcą zawodowym. Na wesoło

18 NA WESOŁO Poproszę befsztyk. - Nie ma. - Poproszę kotlet schabowy. - Nie ma. - To może jajecznice. - Nie ma. - W takim razie poproszę mój płaszcz! Kelner spogląda na wieszak i mówi: - Przykro mi, ale już też nie ma. Dwóch klientów w restauracji głośno miesza herbatę. Wszyscy na nich patrzą. Dostrzega to jeden i lekko speszony mówi do kolegi: - Ty... my chyba nie w tę stronę mieszamy. Powrót

19 Kształcenie w zawodzie kelner
Aby pracować w zawodzie kelner: 1.1. Jako absolwent gimnazjum możesz wybrać czteroletnim technikum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz zawodu kelner na poziomie technikum, po zdaniu egzaminu przed Państwową Komisją Egzaminacyjną. 1.2. Jako absolwent trzyletniego liceum ogólnokształcącego, trzyletniego liceum profilowanego, czteroletniego technikum, dwuletniego liceum uzupełniającego lub trzyletniego technikum uzupełniającego, możesz wybrać dwuletnią szkołę policealną. 1.3. Po zdaniu matury możesz kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunkach hotelarstwo i gastronomia. 1.4. Kwalifikacje w zawodzie kelner możesz również zdobyć zapisując się na kursy zawodowe. Organizatorami takich kursów są m.in. Centra Kształcenia Ustawicznego, Zakłady Doskonalenia Zawodowego. Co zrobić, aby rozpocząć naukę? Należy złożyć do szkoły następujące dokumenty: świadectwo potwierdzające ukończenie szkoły średniej oraz zaświadczenie lekarskie, potwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu kelner. Szkoły policealne przyjmują uczniów, którzy ukończyli osiemnaście lat.

20 Kształcenie w zawodzie kelner
Czego będziesz się uczył przygotowując się do wykonywania zawodu kelner? W ramach modułu: 3.1. Podstawy działalności usługowej – przestrzegania przepisów BHP w miejscu pracy, nawiązywania i utrzymywania rozmowy z ludźmi, stosowania prawa w działalności usługowej, oceny jakości świadczonych usług, prowadzenia marketingu usług. 3.2. Podstawy żywienia, produkcji i podawania potraw – przestrzegania zasad higieny podczas produkcji i dystrybucji wyrobów kulinarnych, wykonywania czynności przygotowawczych związanych z produkcją potraw, wykonywania prac przygotowawczych związanych z obsługą kelnerską. 3.3. Technologia sporządzania potraw – sporządzania potraw z owoców, warzyw, ziemniaków, grzybów, jaj, mleka i przetworów mlecznych, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, ryb, owoców morza oraz przygotowania napojów zimnych i gorących. 3.4. Obsługa konsumenta – organizowania obsługi konsumenta, podawania potraw i napojów, przygotowania serwisu śniadaniowego. 3.5. Organizacja serwisu specjalnego oraz imprez okolicznościowych – przygotowania potraw w obecności konsumenta, obsługi gości w pokoju hotelowym, organizacji i obsługi imprez okolicznościowych, porozumiewania się w języku obcym, prowadzenia działalności gospodarczej. 3.6. Usługi barmańskie – prowadzenia cocktail baru, sporządzania i podawania mieszanych napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

21 Kształcenie w zawodzie kelner
Z jakich podręczników będziesz się uczył, przygotowując się do wykonywania zawodu kelner? Przykładowe: Czarniecka-Skubina E.: Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu, Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, Szajna R., Ławniczak D., Ziaja A., Obsługa gości (konsumentów) 1. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz technik organizacji usług gastronomicznych, REA, Warszawa, Szajna R., Ławniczak D., Ziaja A.: Obsługa gości (konsumentów) 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych, REA, Warszawa.

22 Kształcenie w zawodzie
Praca własna… Poszukaj w najbliższej okolicy adresów szkół, instytucji edukacyjnych w których możesz podjąć naukę w zawodzie kelner. Zapisz je, a następnie zapoznaj się z ich ofertą edukacyjną. Możesz to zrobić na kilka sposobów: odnaleźć strony szkół, organizatorów kształcenia w Internecie; przeglądać poradniki, w których zaprezentowano ofertę szkół ponadgimnazjalnych; rozmawiać ze znajomymi pracującymi w zawodzie lub z kolegami uczącymi się w danym zawodzie; i najtrudniejsze – wybierz się do szkoły, by na miejscu zrobić wywiad. Dokumenty potwierdzające Twoją aktywność w poszukiwaniu informacji o zawodzie, sukcesywnie wkładaj do teczki. Na wesoło

23 NA WESOŁO W restauracji gość zwraca się do kelnera: - Gulasz proszę i dobre słowo. Po kilku minutach kelner przynosi gulasz. - A dobre słowo? - pyta gość. Kelner nachyla się i mówi: - Niech pan tego nie je. Po sprawdzeniu pracy domowej w szkole podstawowej... - Ani jedno działanie na dodawanie nie jest wykonane prawidłowo!!! - Ale to nie ja odrabiałem lekcje, to mój tata!!! - A kim on jest??? - Kelnerem... Powrót

24 Rynek pracy Czy wiesz, że:
Zawód kelner nie jest zawodem szerokoprofilowym, umożliwiającym specjalizację, ale rynek pracy daje szerokie możliwości znalezienia pracy w różnych miejscach. Ponadto po skończeniu szkoły policealnej kształcącej w zawodzie kelner możesz pracować jako barman. Kelner może pracować w: kawiarni, restauracji, firmach specjalizujących się w obsłudze imprez okolicznościowych, hotelu, statku wycieczkowym, a także może realizować swoje pomysły w agencji reklamowej lub jako osoba prywatnie świadcząca usługi w organizacji czy obsługi imprez gastronomicznych. Kelner, zależnie od poziomu wiedzy i umiejętności oraz posiadanego doświadczenia może wykonywać pracę na stanowisku kelnera, barmana lub szefa obsługi kelnerskiej.

25 (ogłoszenie – gazeta, ogłoszenie – Internet)
Na wesoło Rynek pracy Praca własna… Czy są problemy ze znalezieniem pracy w zawodzie kelner? Na to pytanie samodzielnie poszukaj odpowiedzi. W tym celu możesz przeprowadzić wywiady z kilkoma osobami, najlepiej pracującymi w zawodzie. Jeżeli nie masz takiej możliwości, sięgnij po informacje z gazet (np. po ogłoszenia o pracę) lub z Internetu. Wyniki zapisz w przygotowanej przez siebie według poniższego wzorca tabeli. Lp. Źródło informacji (ogłoszenie – gazeta, ogłoszenie – Internet) Najważniejsze informacje o zawodzie w skrócie (zadania zawodowe, cechy osobowości, wynagrodzenie) 1 2 3 Dodatkowo możesz zapoznać się z opracowaniami statystycznymi zamieszczonymi przez urzędy pracy. Takie zbiorcze opracowanie znajdziesz na portalu Publicznych Służb Zatrudnienia ( patrz zakładka: „Informacje o rynku pracy”).

26 NA WESOŁO Do stolika, gdzie siedzi młoda para podchodzi kelner: - Witam państwa. Czy mogę już przyjąć zamówienie? Pragnę wspomnieć, że specjalnością naszego lokalu są ślimaki. - Wiemy, w zeszłym tygodniu obsługiwał nas jeden z nich. - Kelner! Moja kawa jest zimna! - Dobrze że Pan mi to mówi, bo mrożona kosztuje trzy złote więcej... Powrót

27 Źródła informacji I. Interesujące źródła informacji:
Jeżeli chcesz pogłębić wiedzę na temat świata zawodów, możliwości kształcenia, to zachęcamy do tytułów wskazanych w zakładce „Polecane publikacje”. II. Czasopisma specjalistyczne: Przegląd gastronomiczny ( ). Cocktail Bar ( ). Jak zwiększyć zyski dzięki doskonałej obsłudze kelnerskiej, Poradnik z serii Biblioteki Nestlé FoodServices.

28 Źródła informacji III. Przy opracowywaniu charakterystyki wykorzystaliśmy poniższe źródła informacji: Klasyfikacja zawodów i specjalności – opis zawodu. ( ). Cylwik M., Fetings D., Limanówka H., Wach E., Modułowy program nauczania. Kelner 512[01]. Warszawa, MEN 2006. Podstawa programowa kształcenia w zawodzie kelner (nr programu: 512[01]/T,SP/MEN/2006 ). Warszawa, MEN 2007. Bocheńska B., Wolska I., Mikina A., Krajowy Standard Kwalifikacji Zawodowych – Kelner MPiPS, Warszawa 2007.

29 Źródła informacji Akty prawne:
Akty prawne: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia  2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (DZ. U Nr 82, poz. 537).  Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 czerwca 2007 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego (Dz. U. nr 124, poz. 860 z późn. zm). Na wesoło

30 NA WESOŁO Siedzi mężczyzna w restauracji, woła kelnera i mówi: - Niech pan spróbuje tej zupy. - Za ciepła? - pyta kelner. - No niech pan jej spróbuje. - Za zimna? - drąży dalej kelner. - Panie, spróbuj pan tę zupę a nie gadaj. - No dobrze. A gdzie jest łyżka? - No właśnie. Klient w restauracji ciągle zawracał głowę kelnerowi. Najpierw poprosił, żeby podkręcił klimatyzację, bo jest za gorąco. Potem prosił, żeby przykręcić, bo jest za zimno i tak w kółko przez pół godziny. Kelner był niespodziewanie cierpliwy i przychodził bez mrugnięcia okiem. W końcu inny klient zapytał kelnera, dlaczego nie pozbędzie się natręta. - Och, naprawdę to mi nie robi różnicy - uśmiechnął się kelner – nie mamy klimatyzacji. Powrót

31 Dziękujemy za uwagę i zachęcamy do dalszych poszukiwań informacji na temat interesujących Cię zawodów


Pobierz ppt "wersja dla gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google