Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Konkurs „Fizyka w Gastronomii”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Konkurs „Fizyka w Gastronomii”"— Zapis prezentacji:

1 Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk

2 I. RUNDA Zgadnij, co to za urządzenie?
:30

3 urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal. :30

4 Mikrofalówka. :30

5 elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania
elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania. Najczęściej używane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych. :30

6 Blender. :30

7 urządzenie do przygotowywania herbaty, charakterystyczne szczególnie w Rosji. Klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję. :30

8 Samowar. :30

9 urządzenie mechaniczne używane do czyszczenia naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii. :30

10 Zmywarka. :30

11 część pieca kuchennego, a również oddzielne urządzenie kuchenne (gazowe lub elektryczne) przeznaczone do pieczenia produktów żywnościowych. :30

12 Odpowiedź : Piekarnik. :30

13 szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia. :30

14 Lodówka. :30

15 urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. :30

16 Mikser. :30

17 urządzenie pracujące pod ciśnieniem (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. :30

18 Ekspres do kawy. :30

19 naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnorodnych substancji. Różne typy mają różne zastosowania, m.in. w pracowniach i laboratoriach oraz w kuchni. :30

20 Moździerz. :30

21 II. RUNDA Coś więcej? :30

22 Do jakiego zakresu długości fal elektromagnetycznych należą mikrofale?
:30

23 Odpowiedź: Mikrofale są to fale elektromagnetyczne z zakresu długości: λ = 10-4 m- 0,1 m
:30

24 Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem
Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem. Jak będziemy nazywać blender bez pojemnika? :30

25 Odpowiedź: Blender ręczny.
:30

26 Ile wynosi temperatura wody?
(odpowiedź podaj w stopniach Celsjusza) :30

27 Odpowiedź: Temperatura wrzenia wody wynosi: 100 ºC.
:30

28 Jakie zabiegi są stosowane w zmywarkach dla dokładnego usuwania brudu?
:30

29 Odpowiedź: Aby dokładnie usunąć brud stosujemy: -wysoką temperaturę (od 55 do 65°C), -detergenty, - duże ciśnienie wody. :30

30 Jakie produkty żywnościowe będziemy najczęściej poddawać pieczeniu?
:30

31 Odpowiedź: Pieczeniu najczęściej poddaje się: -ciasta, -mięsa w postaci zwartej (np. kurczak) lub rozdrobnionej (np. klops, pasztet) :30

32 Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący
Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący. Który z nich ma najczęściej większą moc? :30

33 Odpowiedź: Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy.
:30

34 W jaki sposób możemy spienić mleko w ekspresie do kawy?
:30

35 Odpowiedź: W ekspresie ciśnieniowym może istnieć urządzenie, które za pomocą pary wodnej dozowanej za pomocą specjalnej dyszy umożliwia spienianie mleka do kawy typu capuccino. :30

36 Młynek. :30

37 Ilustracja przedstawia dwa rodzaje młynków. Nazwij je.
:30

38 Odpowiedź: Młynki można podzielić w zależności od ich źródła napędu na ręczne lub elektryczne, lub ze względu na ich przeznaczenia, np: młynek do kawy, młynek do pieprzu. :30

39 Podaj przykłady produktów rozdrabnianych za pomocą moździerza.
:30

40 Odpowiedź: Moździerze służą np
Odpowiedź: Moździerze służą np. do rozdrabniania skawalonych brył cukru oraz wstępnego rozbijania bardzo twardych produktów, jak silnie zdrewniałe pestki, lub np. gałka muszkatołowa. :30

41 III. RUNDA Zgadnij, co to za proces?
:30

42 Jak nazywa się proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu w środowisku nagrzanego powietrza? :30

43 Odpowiedź: Pieczenie. :30

44 Jak nazywa się proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu? :30

45 Odpowiedź: Smażenie. :30

46 Jak nazywa się proces podczas którego powstaje skórka sprawiająca, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. :30

47 Odpowiedź: Smażenie. :30

48 Jak nazywa się jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej. :30

49 Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie.
:30

50 Jak nazywa się proces wpływający na podniesienie smaku i zapachu produktów, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C, a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia? :30

51 Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie.
:30

52 Jak nazywamy technikę konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych? :30

53 Odpowiedź: Pasteryzacja.
:30

54 Jak nazywamy proces obróbki termicznej jeden stosowanych w gastronomii, odbywający się w środowisku wrzącej wody. :30

55 Odpowiedź: Gotowanie. :30

56 Jak nazywamy proces, w którym wysoka temperatura sprawia, że w potrawie:
Białka oraz zawarta w potrawie skrobia staje się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Następuje ubytek wody. W zewnętrznej części potrawy, czyli tej która jest pod bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, powstają związki Maillarda. :30

57 Odpowiedź: Pieczenie. :30

58 Jak nazywa się proces hermetyzacji umożliwiający dłuższe przechowywanie żywności, który wytłumaczył, Ludwik Pasteur. :30

59 Odpowiedź: Pasteryzacja.
:30

60 IV. RUNDA Fizyka. :30

61 Jak nazywa się ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 kilograma substancji o 1Kelwin?
:30

62 Odpowiedź: Ciepło właściwe. :30

63 Jak nazywamy sumę wszystkich rodzajów energii wszystkich cząsteczek danego ciała?
:30

64 Odpowiedź: Energia wewnętrzna. :30

65 Jak nazywa się ta część energii wewnętrznej, którą ciało o wyższej temperaturze przekazuje do ciała o temperaturze niższej? :30

66 Odpowiedź: Ciepło. :30

67 Co jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała?
:30

68 Odpowiedź: Temperatura. :30

69 Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia ciała stałego na ciekły?
:30

70 Odpowiedź: Topnienie. :30

71 Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia cieczy na ciało stałe?
:30

72 Odpowiedź: Krzepnięcie. :30

73 Wielkość fizyczna wyrażona poprzez stosunek siły parcia, działającej prostopadle na daną powierzchnię do wielkości pola tej powierzchni. :30

74 Odpowiedź: Ciśnienie. :30

75 Jak nazywa się proces parowania w całej objętości cieczy?
:30

76 Odpowiedź: Wrzenie. :30

77 Jest tym większa, im większa jest ilość cząsteczek składających się na daną substancję oraz tym mniejsza im mniejsza jest szybkość cząsteczek tej substancji. :30

78 Odpowiedź: Energia wewnętrzna. :30

79 V. RUNDA Rozpoznaj, co to jest?
:30

80 :30

81 Ręczna maszynka do mięsa w częściach
:30

82 :30

83 Czajnik elektryczny :30

84 :30

85 Zmywarka do naczyń i talerzy
:30

86 :30

87 Termos :30

88 :30

89 Blender. :30

90 :30

91 Płyta indukcyjna. :30

92 :30

93 Elektryczna maszynka do mięsa.
:30

94 :30

95 Termos. :30

96 :30

97 Ekspres do kawy. :30

98 VI. RUNDA Przelicz. :30

99 Przelicz: 1. 100ºC na Kelwiny, 2. 5 litrów wody na kilogramy, 3. 2 m^3 na dm^3, Pa na hPa, gramów na kilogramy. :30

100 Odpowiedzi: 1. 373,15 K, 2. 5 kg, 3. 2000 dm^3, 4.11 hPa, 5. 3kg.
:30

101 Koniec konkursu :30


Pobierz ppt "Konkurs „Fizyka w Gastronomii”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google