Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ula Reszutek / Tomek Pająk

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ula Reszutek / Tomek Pająk"— Zapis prezentacji:

1 Ula Reszutek / Tomek Pająk
Vege bieganie Ula Reszutek / Tomek Pająk (Vege Runners)

2 Plan prezentacji Vege Sylwetki Źródła energii Zdrowie Dieta
klub Vege Runners

3 Weganie - witarianie

4 Wegańscy biegacze/triatloniści
Ruth Heidrich -Kobieta, która dzieki diecie wegetariańskiej wygrała z rakiem, a także zwyciężyła sześciokrotnie triathlon Ironman. Brendan Brazier -Wieloletni weganin i triathlonista. Ścisła światowa czołówka. Scott Jurek- Weganin ze sporym stażem. Ultramaratończyk. Od trzech lat najlepszy ultradystansowiec w Ameryce Północnej. Carl Lewis - Legenda lekkiej atletyki. 9-krotny mistrz olimpijski, 8-krotny mistrz świata. Weganin od 1991 r. Natascha Badmann -Sześciokrotna zwyciężczyni hawajskiego triathlonu Ironman. Obecnie pracuje nad kolejnymi zwycięstwami. Wieloletnia wegetarianka. Fiona Oakes - Startowała na Olimpiadzie w Barcelonie (1992) w Kolarstwie. Obecnie czołówka światowych maratonów. Weganka od ponad 20 lat. Dave Scott – 6 krotny zwycięzca hawajskiego triathlonu Ironman w latach 80-tych. Obecnie trener. Niestety po zakończeniu kariery skończył także z dietą wegetariańską. Kenneth G. Williams - Kulturysta Kenneth G. Williams i jego serwis Vegan Muscle Power, promujący dietę wegańską w kulturystyce.

5 ”jeden z najwybitniejszych zawodników w historii sportu”
Carl Lewis  ”jeden z najwybitniejszych zawodników w historii sportu”

6 Carl Lewis Osiągnięcia na diecie wegańskiej:
3 złote medale na igrzyskach olimpijskich (w Barcelonie i Atlancie) dwa złote medale, jeden srebrny i jeden brązowy na mistrzostwach świata (w Tokio i Stuttgartcie) rekord świata w biegu na 100 metrów (1991r, Tokio)

7 Scott Jurek Weganin Ultramaratończyk

8 Scott Jurek Osiągnięcia:
siedmiokrotny zwycięzca Western States 100 Mile Endurance Run ( ) trzykrotny zwycięzca 247km biegu Spartathlon ( ) dwukrotny zwycięzca 217km Badwater Ultramarathon  ( )   zwycięzca Hardrock 100 Mile Endurance Run (2007)

9 Ulubiona potrawa Scotta Jurka?
Słodkie ziemniaki z jarmużem w sosie czosnkowym

10 Różne dyscypliny wegetarianinem w żaden sposób nie zmniejsza naturalnego talentu i nie wpływa negatywnie na osiągnięcia sportowe. Już w starożytnej Grecji zawodnicy olimpiad byli wegetarianami, manifestując przy tym niesamowite umiejętności w profesjonalnym współzawodnictwie." Potwierdzają to wyniki wybitnych sportowców-wegan, notabene biegaczy, między innymi Carla Lewisa, który będąc na diecie wegańskiej zdobył 3 złote medale na igrzyskach olimpijskich (w Barcelonie i Atlancie) oraz dwa złote medale, jeden srebrny i jeden brązowy na mistrzostwach świata (w Tokio i Stuttgarcie), a także był rekordzistą świata na w biegu na 100 metrów, czy Scotta Jurka, jednego z najwybitniejszych współczesnych ultramaratończyków (siedmiokrotnego zwycięzcy Western States 100 Mile Endurance Run, dwukrotnego zwycięzcy Badwater Ultramarathon oraz Spartathlonu, a także zwycięzcy Hardrock 100 Mile Endurance Run.) Bieganie, kolarstwo,triatlon, plywanie, kulturystyka, koszykowka, fotball amerykanski, baseball, boks, tenis,…

11 Dieta wegańskiego sportowca

12 3 źródła kalorii dla organizmu (zalecane proporcje)
* * * 3 źródła kalorii dla organizmu (zalecane proporcje) WĘGLOWODANY 60% - podstawowe źródło energii TŁUSZCZE 25% - substancja zapasowa BIAŁKO 15% - substancja budulcowa Zapotrzebowanie na podstawowe składniki żywieniowe - białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikroelementy i inne, występujące nie tylko w sporcie wyczynowym, ale także rekreacyjnym, przekracza niekiedy kilkakrotnie normy zalecane dla "nie-sportowców". Aby osiągnąć wyżyny swoich możliwości sportowych potrzebny Ci jest racjonalny trening poparty optymalną dietą (a więc nie ograniczaniem jedzenia - jak często jest rozumiana dieta, lecz optymalnym dla Twojego zapotrzebowania dostarczeniem składników odżywczych).    Potrzeby energetyczne organizmu są pokrywane przez przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Większość fizjologów żywienia uważa, że procentowy udział tych składników pokarmowych w pokrywaniu dziennego zapotrzebowania energetycznego sportowców powinien wynosić średnio: 60-70% dla węglowodanów, 15-20% dla białek i 15-20% dla tłuszczów. Jak widać powyższe proporcje nie odbiegają zasadniczo od norm przyjętych dla ogółu ludności. Jednak w uzasadnionych przypadkach, w niektórych okresach treningowych lub w zależności od rodzaju i charakteru treningu, proporcje te mogą ulegać daleko idącym zmianom.    

13 Węglowodany - mięso nie zawiera węglowodanów
- najlepsze źródło: owoce, warzywa, zboża 1. Węglowodany – glukoza – energia bezpośrednia 2. Węglowodany magazynowane w postaci glikogenu - energia zapasowa 3. Węglowodany są także potrzebne do przetworzenia tłuszczów w energie WĘGLOWODANY stanowią najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Jednak w przeciwieństwie do tłuszczów szybko się wyczerpują. Właściwe węglowodany i do tego spożywane w odpowiednim czasie sprawią, że będziesz w stanie w pełni wykorzystać możliwości swoich mięśni.     WĘGLOWODANY przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Organizm utrzymuje także pewien poziom wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w "mikrosiłowniach" komórkowych, czyli mitochondriach. Pomimo, że węglowodany mogą dostarczyć  4 kcal energii z grama, a tłuszcze aż 9 kcal, to organizm może wykorzystywać energię z węglowodanów znacznie szybciej niż z tłuszczy. Tak więc w przeliczeniu na jednostkę czasu, podczas intensywnego wysiłku węglowodany dostarczają dwa razy więcej energii niż tłuszcze, a przy dużym, bardzo intensywnym wysiłku - nawet pięć razy tyle. Ponadto spalanie cukrów pozostawia w organizmie znacznie mniej szkodliwych substancji niż spalanie tłuszczów czy białek. W praktyce oznacza to, że dane ćwiczenia możesz wykonać dużo szybciej i z większą siłą, a jednocześnie z mniejszą szkodą dla organizmu. Węglowodany (cukry) są także niezbędne do spalania tłuszczów. Tłuszcze mogą być spalane tylko w obecności węglowodanów, nigdy odwrotnie. Inaczej mówiąc, tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów.

14 Białko

15 Białko Białko zwierzęce Białko roślinne g białka/kg masy ciała Co ważne – przyjmuje się, że jeśli spożyjemy naraz więcej niż ok. 30 gramów białka, będziemy mieli trudności z jego przyswojeniem. Dlatego nie pomoże nam, jeśli na obiad zjemy kilogram golonki. Dawki białka muszą być podzielone na mniejsze porcje i dostarczane regularnie przez cały dzień. Przez cały dzień zachodzi bowiem przebudowa mięśni. Im większy rozpad mięśnia, np. pod wpływem treningu, tym większa resynteza, tym większe zapotrzebowanie na budulec. Organizm sportowca potrafi w ciągu doby kompletnie przebudować 2kg mięśni. To oznacza, że przeciętny biegacz w ciągu dwóch tygodni może przebudować kompletnie swoją muskulaturę! Dużo białka to poza nabiałem rosliny straczkowe. Dodatkowo bardzo dobrym zrodlem sa orzechy i ziarna. Stosujac zroznicowana diete dostarczamy dobrze zbilansowaną porcje białka. Zalecane spożycie białka dla wegetarian Kobiety Mężczyźni (Davis and Melina 2003; Jarosz and Bułhak-Jahymczyk 2008; Appleby 1999; Larsson et al. 2002)

16 Jakość Białka Rada Żywności i Żywienia USA: diety wegańskie, które zawierają dopełniające się białka rośilnne, mogą zapewnić taką samą jakość białka, jak w przypadku białka zwierzęcego. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków: komplementarne białka nie muszą być spożywane w trakcie jednego posiłku, a różne rodzaje aminokwasów, dostarczone z pożywieniem w ciągu całego dnia, zapewniają odpowiedni bilans azotowy u ludzi zdrowych. Celowe łączenie różnych produktów zawierających komplementarne białka nie jest konieczne.

17 Jakość Białka Masło sezamowe 6 łyżek Soczewica 4 łyżki
każde białko roślinne zawiera WSZYSTKIE aminokwasy egzogenne, tylko w różnych proporcjach w porównaniu do białka zwierzęcego. masło sezamowe zawiera trochę mniej lizyny, a soczewica nieco mnie metioniny i cystyny - po połączeniu te białka się dopełniają. * *

18 Pasta ziołowa z soczewicy, tahini (4łyżki soczewicy, 2 łyżki tahini)
Jakość Białka Pasta ziołowa z soczewicy, tahini (4łyżki soczewicy, 2 łyżki tahini) * *

19 Wapń

20 Wapń ze źródeł roślinych
Produkt Zawartość Ca w 100g % przyswajalności Ca Ilość potrzebna do przyswojenia 100mg Kapusta pekińska 77mg 53% 1-1/8 szklanki Mrożone brokuły 56mg 52.6% 1-2/3 szklanki Tofu z wapniem 350mg 21% 2/3 szklanki Biała fasola gotowana 90mg 2-3/4 szklanki Mleko sojowe z wapniem 120mg 32% 1 szklanka Mleko krowie 2% 117mg Masło sezamowe 141mg 49g Zboża oraz warzywa uważane są za ubogie źródła wapńia, ale jest tu też sporo wyjątków; Szpinak, szczypior, por,soja, figa czy fasola sa bardzo bagatym zródlem tego składnika. Dobrym źródłem wapnia są wszystkie orzechy.

21 Żelazo

22 Żelazo 100g Produktu Żelazo w mg Pestki dyni, sezamu 15
Tofu, fasola biała 10 Suszone pomidory, fasola Kidney 9 Natka pietruszki 6.2 Cieciorka Pestki słonecznika 5.2 Fasola Pinto 5.1 Wątroba wołowa 4.9 Soja 3.6 Mięso wołowe mielone 2.0 Sałata Rzymska 1.0 należy regularnie spożywać produkty bogate w Fe: rośliny strączkowe, pestki, orzechy, kiełki do każdego posiłku warto spożywać warzywa i owoce bogate w wit. C: owoce cytrusowe, papryka, kapusta, surówki, itd. ze zelazo hemowe jest pobierane przez organizm bez ograniczen, a nadmiar zelaza moze byc nawet bardziej neibezpeiczny (wlasciwosci rakotworcze). Zelazo niehemowe ma to do siebie, ze organizm pobiera go tylko, tyle ile faktycznie potrzebuje, w zwiazku z tym nie dochodzi do nadmiaru go w organizmie. Przyswajalnosc go mozna zwiekszyc 10-krotnie laczac je z wit C, np. z pietruszka. żelazo hemowe żelazo niehemowe

23 Żelazo Weganie spożywają więcej żelaza niż wegetarianie
Wegetarianie spożywają więcej żelaza niż niewegetarianie Weganie spożywają więcej żelaza niż wegetarianie (nabiał-niska zawartość żelaza) Weganie: 20.4mg; Wegetarianie: 17.4mg; Nie wegetarianie : 13.6mg Dietary intake and nutritional status of young vegans and omnivores in Sweden. wegańskie dzieci w USA-2 x większe spożycie żelaza niż dzieci na diecie tradycyjnej szwedzkie wegańskie nastolatki-podobne spożycie żelaza do nastolatków na diecie tradycyjnej (Barr and Bartlett 1999, Harman and Paarnell 1998, Huang et al. 1999, Toohey et al. 1998; Haddad et al. 1999, Van Dokkum et al. 1986; Sanders and Purves 1981; Larsson and Johansson 2002 )

24

25 Produkty bezmięsne, które go zawierają
Składnik Produkty bezmięsne, które go zawierają Białko produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona Żelazo zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe, chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, suszone owoce. Wapń ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, tofu (serek sojowy), zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, wzbogacane mleko sojowe i ryżowe, migdały, pomidory Cynk soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki Witaminy świeże owoce i warzywa B12 produkty mleczne, jaja, suplementy Wit. D produkty mleczne, promienie słoneczne, suplementy Naukowcy zajmujący się żywieniem (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service") twierdzą że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi. Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy[15][16] Zgodnie z długoterminowymi badaniami Niemieckiego Centrum Leczenia Nowotworów wegetarianie żyją o ponad 21 lat dłużej niż przeciętnie ludzie, natomiast nie ma różnicy w wynikach badań dla wegetarian i osób, które od czasu do czasu spożywają mięso[17].

26 Śniadanie tradycjne vs. Śniadanie wegańskie
Wartość odżywcza 2 parówki, kromka chleba z margaryną, herbata z cukrem Płatki z bakaliami, koktail banan, pomarańcza, maliny Energia 407kcal 440kcal %kcal z tłuszczu 64 12 tłuszcz nasycony 10 g (90kcal/5%) (0.9g/9kcal/05%) cholesterol 64mg błonnika 1.47g 16g białko 14g 9g Witamina C 76mg Witamin A 18 RE 42RE Kw foliowy 100mcg Sód 1142mg 7mg * *

27 Co i jak właściwie jeść ? - warzywa, owoce
- zboża, najlepiej z pełnego przemiału - orzechy - nasiona - rośliny strączkowe - grzyby - różnorodnie - świeżo - mało przetworzone produkty - bez pośpiechu - mniej, a częściej - smacznie zboża: kasze ,musli, pieczywo (najlepiej razowe) strączkowe: soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, fasola mung warzywa, owoce w pierwszej kolejnosci najlepiej lokalne i sezonowe.

28 Korzyści diety wegańskiej dla sportowców
- obfitość węglowodanów w diecie - świeże owoce i warzywa pomagają nawodnić organizm lekko strawne pożywienie, pozwala odbyć trening wcześniej po posiłku lekki posiłek nie obciąża dodatkowo regenerującego organizmu dostępność zdrowych tłuszczy (NNKT) wysokie skoncentrowanie składników odżywczych ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych trudniej o przyrost zbędnej tkanki tłuszczowej Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków informuje, że diety oparte na niskoprzetworzonych produktach roślinnych nie tylko nie są niedoborowe, ale też wykazują się najwyższą tak zwaną gęstością odżywczą, czyli charakteryzują się najwyższym skoncentrowaniem składników odżywczych na jednostkę kalorii, przy jednoczesnym zminimalizowaniu ilości substancji pokarmowych odpowiedzialnych za choroby cywilizacyjne.(10 10. Dewell A, Weidner G, Sumner M.D. et al. A very-low-fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108,2: DWIE TWARZE TŁUSZCZÓW      Tłuszcze możemy podzielić na te bardziej i mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Dobre tłuszcze to generalnie takie, które są ciekłe w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia roślinnego, zwane olejami, oraz tłuszcz rybi. Tłuszcze te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są składnikiem komórek, chronią nasz organizm przed utratą ciepła, wyściełają witalne organy takie jak nerki, serce, tkankę nerwową oraz wątrobę; spożywane dostarczają energii, poczucia sytości i w końcu zaopatrują nasz organizm w rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy, takie jak: A, D, E czy K.      Tłuszcze dobre zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te, dzięki swej budowie, są biologicznie aktywne i biorą czynny udział w setkach procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jeżeli zobaczysz na opakowaniu oleju roślinnego napis „bez cholesterolu", to wiedz, że jest to tylko chwyt reklamowy. Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.       Złe tłuszcze to takie, które są stale w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak: masło, smalec. Unikaj ich! Tłuszcze te to związki biologicznie znacznie mniej aktywne, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze prowadzą do arteriosklerozy i są jedną z przyczyn chorób serca. Jedyne, co przynoszą, to skondensowane kalorie. Ponieważ jednak niemal wszyscy sportowcy mają zasoby tłuszczów znacznie większe niż mogliby kiedykolwiek zużyć, nie potrzebują tego nadmiaru i muszą go unikać. *      Jedynie 20% całego tłuszczu zgromadzonego w ciele sportowca stanowi niezbędną izolację oraz wyściółkę dla organów wewnętrznych. Pozostałe 80% to rezerwa energetyczna zapewniająca ważącemu 80 kilogramów atlecie około kalorii, a więc ilość wystarczającą do przebiegnięcia 240 kilometrów. Żaden sportowiec nie potrzebuje takiej ilości rezerwy energetycznej w postaci tłuszczów. Większość tłuszczów to po prostu niepotrzebny balast. Porównajmy je z cukrami w postaci innego źródła energii - glikogenu. Ten sam sportowiec, posiadający rezerwę 450 gramów glikogenu o wartości kalorii, jest w stanie przebiec około 30 kilometrów. Tak więc prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru węglowodanów w organizmie jest bardzo duże w przeciwieństwie do tłuszczów. 

29 Korzyści z biegania dla wegan
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków informuje, że diety oparte na niskoprzetworzonych produktach roślinnych nie tylko nie są niedoborowe, ale też wykazują się najwyższą tak zwaną gęstością odżywczą, czyli charakteryzują się najwyższym skoncentrowaniem składników odżywczych na jednostkę kalorii, przy jednoczesnym zminimalizowaniu ilości substancji pokarmowych odpowiedzialnych za choroby cywilizacyjne.(10 10. Dewell A, Weidner G, Sumner M.D. et al. A very-low-fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108,2: DWIE TWARZE TŁUSZCZÓW      Tłuszcze możemy podzielić na te bardziej i mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Dobre tłuszcze to generalnie takie, które są ciekłe w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia roślinnego, zwane olejami, oraz tłuszcz rybi. Tłuszcze te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są składnikiem komórek, chronią nasz organizm przed utratą ciepła, wyściełają witalne organy takie jak nerki, serce, tkankę nerwową oraz wątrobę; spożywane dostarczają energii, poczucia sytości i w końcu zaopatrują nasz organizm w rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy, takie jak: A, D, E czy K.      Tłuszcze dobre zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te, dzięki swej budowie, są biologicznie aktywne i biorą czynny udział w setkach procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jeżeli zobaczysz na opakowaniu oleju roślinnego napis „bez cholesterolu", to wiedz, że jest to tylko chwyt reklamowy. Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.       Złe tłuszcze to takie, które są stale w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak: masło, smalec. Unikaj ich! Tłuszcze te to związki biologicznie znacznie mniej aktywne, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze prowadzą do arteriosklerozy i są jedną z przyczyn chorób serca. Jedyne, co przynoszą, to skondensowane kalorie. Ponieważ jednak niemal wszyscy sportowcy mają zasoby tłuszczów znacznie większe niż mogliby kiedykolwiek zużyć, nie potrzebują tego nadmiaru i muszą go unikać. *      Jedynie 20% całego tłuszczu zgromadzonego w ciele sportowca stanowi niezbędną izolację oraz wyściółkę dla organów wewnętrznych. Pozostałe 80% to rezerwa energetyczna zapewniająca ważącemu 80 kilogramów atlecie około kalorii, a więc ilość wystarczającą do przebiegnięcia 240 kilometrów. Żaden sportowiec nie potrzebuje takiej ilości rezerwy energetycznej w postaci tłuszczów. Większość tłuszczów to po prostu niepotrzebny balast. Porównajmy je z cukrami w postaci innego źródła energii - glikogenu. Ten sam sportowiec, posiadający rezerwę 450 gramów glikogenu o wartości kalorii, jest w stanie przebiec około 30 kilometrów. Tak więc prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru węglowodanów w organizmie jest bardzo duże w przeciwieństwie do tłuszczów.  Korzyści z biegania dla wegan - wzmocnienie serca - poprawę stanu całego układu krążenia - poprawę ogólnego stanu zdrowia - wzrost odporności organizmu - sposób na odstresowanie - dobre samopoczucie :) - utrzymanie dobrej sylwetki - zrzucenie zbędnych kilogramów

30

31 Wegesport.pl tworzy grupa ludzi, których łączy pasja co najmniej dwóch rzeczy: wegetarianizmu i aktywności fizycznej. Nie uważamy się za zawodowych sportowców, bliżej nam do pasjonatów sportu. Rozsiani po całym kraju, postanowiliśmy w reszcie zebrać wszystkich do kupy, aby wymieniać doświadczenia, służyć sobie radą, a także wspólnie promować dietę wegetariańską, obalając mit mizernego i anemicznego wegetarianina. - serwisie poświęconym zastosowaniu diety wegetariańskiej w sporcie! Serwis "wegesport" został stworzony z myślą o promocji wegetarianizmu wśród sportowców, a także sportu wśród wegetarian i wegan. Chcemy zintegrować rozsiane po całej Polsce środowisko aktywnych fizycznie wegetarian i chociaż raz w roku skrzyknąć większą grupę i wystartować wspólnie w zawodach sportowych. Członkowstwo w wegesport nie wiąże się z żadnymi formalnościami ani składkami członkowskimi. Wystarczy szczera chęć integracji, wpisanie się na forum oraz zaprezentowanie swojej osoby innym wege-sportowcom. Forum ma służyć wymianie doświadczeń związanych przede wszystkim z odżywianiem i treningiem, udzielaniu rad początkującym biegaczom i początkującym wegetarianom. Jeśli jesteś wege i chcesz zacząć biegać, lub gdy jesteś biegaczem i chcesz zmienić dietę na bezmięsną - forum to jest idealnym miejscem do zadawania tego typu pytań. Póki co, strona skupia się przede wszystkim na bieganiu, dyscyplinie uprawianej przez twórców serwisu. Jednakże z przyjemnością rozszerzymy nasz serwis o inne dyscypliny sportu, jeśli tylko pojawią się nowi, aktywni w swojej dyscyplinie sportowej, wegetarianie. Inspiracją do stworzenia serwisu w dużej części było wciąż obecne negatywne, a w najlepszym przypadku sceptyczne nastawienie środowiska sportowego do diety wegetariańskiej i wegańskiej w sporcie. Bardzo zależy nam na zmianie tego nastawienia, a dokonać tego najskuteczniej można poprzez szeroko pojętą edukację.

32 Zabiegani Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków informuje, że diety oparte na niskoprzetworzonych produktach roślinnych nie tylko nie są niedoborowe, ale też wykazują się najwyższą tak zwaną gęstością odżywczą, czyli charakteryzują się najwyższym skoncentrowaniem składników odżywczych na jednostkę kalorii, przy jednoczesnym zminimalizowaniu ilości substancji pokarmowych odpowiedzialnych za choroby cywilizacyjne.(10 10. Dewell A, Weidner G, Sumner M.D. et al. A very-low-fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108,2: DWIE TWARZE TŁUSZCZÓW      Tłuszcze możemy podzielić na te bardziej i mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Dobre tłuszcze to generalnie takie, które są ciekłe w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia roślinnego, zwane olejami, oraz tłuszcz rybi. Tłuszcze te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są składnikiem komórek, chronią nasz organizm przed utratą ciepła, wyściełają witalne organy takie jak nerki, serce, tkankę nerwową oraz wątrobę; spożywane dostarczają energii, poczucia sytości i w końcu zaopatrują nasz organizm w rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy, takie jak: A, D, E czy K.      Tłuszcze dobre zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te, dzięki swej budowie, są biologicznie aktywne i biorą czynny udział w setkach procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jeżeli zobaczysz na opakowaniu oleju roślinnego napis „bez cholesterolu", to wiedz, że jest to tylko chwyt reklamowy. Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.       Złe tłuszcze to takie, które są stale w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak: masło, smalec. Unikaj ich! Tłuszcze te to związki biologicznie znacznie mniej aktywne, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze prowadzą do arteriosklerozy i są jedną z przyczyn chorób serca. Jedyne, co przynoszą, to skondensowane kalorie. Ponieważ jednak niemal wszyscy sportowcy mają zasoby tłuszczów znacznie większe niż mogliby kiedykolwiek zużyć, nie potrzebują tego nadmiaru i muszą go unikać. *      Jedynie 20% całego tłuszczu zgromadzonego w ciele sportowca stanowi niezbędną izolację oraz wyściółkę dla organów wewnętrznych. Pozostałe 80% to rezerwa energetyczna zapewniająca ważącemu 80 kilogramów atlecie około kalorii, a więc ilość wystarczającą do przebiegnięcia 240 kilometrów. Żaden sportowiec nie potrzebuje takiej ilości rezerwy energetycznej w postaci tłuszczów. Większość tłuszczów to po prostu niepotrzebny balast. Porównajmy je z cukrami w postaci innego źródła energii - glikogenu. Ten sam sportowiec, posiadający rezerwę 450 gramów glikogenu o wartości kalorii, jest w stanie przebiec około 30 kilometrów. Tak więc prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru węglowodanów w organizmie jest bardzo duże w przeciwieństwie do tłuszczów.  - publikacje (pisma weg.,biegowe,...) - portal WegeSport.pl - współpraca z organizatorami biegów wege posiłki stoiska informacyjne podczas zawodów seminaria wege kategorie - wykłady - prowadzenie wege klasyfikacji biegowej(Grand Prix) - rozprowadzanie broszur, ulotek, koszulek,.. - współpraca z NGO - stroje startowe Vege Runners - w planach : własna wydawnictwa, obozy sportowe, Mistrzostwa Polski w maratonie, grupowe badania krwi+analiza i publikacja wyników

33 Zdrowa rywalizacja

34 Ciekawe strony o wegańskich sportowcach

35 Prezentacja może być wykorzystana w częściach lub całości – prosilibyśmy jednak o podanie referencji do nas Vege Runners - WegeSport.pl Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków informuje, że diety oparte na niskoprzetworzonych produktach roślinnych nie tylko nie są niedoborowe, ale też wykazują się najwyższą tak zwaną gęstością odżywczą, czyli charakteryzują się najwyższym skoncentrowaniem składników odżywczych na jednostkę kalorii, przy jednoczesnym zminimalizowaniu ilości substancji pokarmowych odpowiedzialnych za choroby cywilizacyjne.(10 10. Dewell A, Weidner G, Sumner M.D. et al. A very-low-fat vegan diet increases intake of protective dietary factors and decreases intake of pathogenic dietary factors. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108,2: DWIE TWARZE TŁUSZCZÓW      Tłuszcze możemy podzielić na te bardziej i mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Dobre tłuszcze to generalnie takie, które są ciekłe w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia roślinnego, zwane olejami, oraz tłuszcz rybi. Tłuszcze te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są składnikiem komórek, chronią nasz organizm przed utratą ciepła, wyściełają witalne organy takie jak nerki, serce, tkankę nerwową oraz wątrobę; spożywane dostarczają energii, poczucia sytości i w końcu zaopatrują nasz organizm w rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy, takie jak: A, D, E czy K.      Tłuszcze dobre zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te, dzięki swej budowie, są biologicznie aktywne i biorą czynny udział w setkach procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jeżeli zobaczysz na opakowaniu oleju roślinnego napis „bez cholesterolu", to wiedz, że jest to tylko chwyt reklamowy. Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.       Złe tłuszcze to takie, które są stale w temperaturze pokojowej, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak: masło, smalec. Unikaj ich! Tłuszcze te to związki biologicznie znacznie mniej aktywne, gdyż zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze prowadzą do arteriosklerozy i są jedną z przyczyn chorób serca. Jedyne, co przynoszą, to skondensowane kalorie. Ponieważ jednak niemal wszyscy sportowcy mają zasoby tłuszczów znacznie większe niż mogliby kiedykolwiek zużyć, nie potrzebują tego nadmiaru i muszą go unikać. *      Jedynie 20% całego tłuszczu zgromadzonego w ciele sportowca stanowi niezbędną izolację oraz wyściółkę dla organów wewnętrznych. Pozostałe 80% to rezerwa energetyczna zapewniająca ważącemu 80 kilogramów atlecie około kalorii, a więc ilość wystarczającą do przebiegnięcia 240 kilometrów. Żaden sportowiec nie potrzebuje takiej ilości rezerwy energetycznej w postaci tłuszczów. Większość tłuszczów to po prostu niepotrzebny balast. Porównajmy je z cukrami w postaci innego źródła energii - glikogenu. Ten sam sportowiec, posiadający rezerwę 450 gramów glikogenu o wartości kalorii, jest w stanie przebiec około 30 kilometrów. Tak więc prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru węglowodanów w organizmie jest bardzo duże w przeciwieństwie do tłuszczów. 


Pobierz ppt "Ula Reszutek / Tomek Pająk"

Podobne prezentacje


Reklamy Google