Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?"— Zapis prezentacji:

1 Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?

2 Autorki projektu Paulina Kinga Bogusia

3 "Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"

4 !!UNIKAJMY!! KONSERWANTÓW (środków konserwujących)
Są to związki chemiczne (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych Najczęściej dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia KONSERWANTY DZIELIMY NA: PRZECIWUTLENIACZE ANTYBIOTYKI

5 E 100…. E 200…. E 300…. E 400…. BARWNIKI KONSERWANTY ANTYUTLENIACZE
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol „E” E 100…. BARWNIKI E 200…. KONSERWANTY E 300…. ANTYUTLENIACZE E 400…. ZAGĘSZCZACZE

6 BARWNIKI I KONSERWANTY RAKOTWÓRCZE
E131, E132, E142, E 210 – E 219

7 BARWNIKI NIEBEZPIECZNE
Powodują: E102 - wysypki, nerwowość, problemy z oddychaniem E 110 – wysypki i bóle głowy E kłopoty z oddychaniem E Światłowstręt, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy

8 Tak więc nie należy zapominać o spożywaniu produktów mlecznych, warzyw i owoców oraz ryb, bo w nich zawarte są ważne źródła witamin i minerałów, mające wpływ na odporność naszych organizmów. Witaminy wspomagające nasz układodpornościowy to przede wszystkim witaminy C, A, B6 i E.


Pobierz ppt "Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google