Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.

2 Dlaczego zdrowe odżywianie jest takie ważne i jaka jest rola szkoły w kształtowaniu nawyku prawidłowego żywienia? Nadwaga i otyłość dotyczą 22% chłopców i 18% dziewczynek w szkołach podstawowych; w szkołach gimnazjalnych odsetek ten jest nieco niższy. (na podstawie danych Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka)

3 Według raportu NIK przypadków nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej nie stwierdzono tylko w 2 spośród 52 skontrolowanych szkół (tj. 4%), w 16 szkołach odnotowano tendencję wzrostową w tym zakresie, 1/3 szkół nie zapewniała uczniom możliwości zjedzenia obiadu, w 87% szkół prowadzących sklepiki oraz w 75% posiadających automaty spożywcze oferowano produkty o niskiej wartości odżywczej, niezalecane przez dietetyków,

4 Według raportu NIK żadna ze skontrolowanych szkół nie uwzględniła w planach rozwoju zawodowego nauczycieli problematyki z zakresu walki z nadwagą i otyłością, jednocześnie większość ankietowanych przez NIK nauczycieli przyznała, że nie jest przygotowana do udzielenia pierwszej pomocy uczniom w zapobieganiu nadwadze i otyłości

5 Nasze działania Wiosenny Tydzień Promocji Zdrowia (UMŁ),
Organizowanie spotkań rodziców oraz uczniów ze specjalistami w dziedzinie zdrowego żywienia, Udział w projektach (zarówno krajowych jak i międzynarodowych), które umożliwiają kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wyposażają uczniów w odpowiednią wiedzę na ten temat. fotoreportaż.pptx

6 prezentacje multimedialne „Wiem, co jem”, „Jem więc myślę, myślę więc jem zdrowo”;
wystawa zdjęć uczniów naszej szkoły „Marchewka z groszkiem”; spotkanie z rodzicami oraz uczniami klas czwartych i piątych, bar sałatkowy – „Zdrowie na talerzu”, quiz ekologiczno-przyrodniczy, stół kulinarnych zagadek, domowe przetwory rozpowszechnianie filmiku nakręconego przez uczniów naszej szkoły „Tesco dla szkół” – „Kulinarni odkrywcy” Kulinarni odkrywcy

7 Projekty realizowane przez naszą szkołę
„Tajemnice naszej kuchni” Projekt szwajcarsko – polski „Zapobieganie nadwadze i otyłości dzieci i młodzieży poprzez edukację”, Projekt „Szkoła na widelcu”, Projekt „Śniadanie daje moc”, Projekty kulinarne, Projekt Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja,

8 Projekty realizowane przez naszą szkołę
Tajemnice naszej kuchni Marchewka z groszkiem Projekty realizowane przez naszą szkołę

9 Kulinarni odkrywcy

10 Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja
Zbudowanie zespołu szkolnego, określenie zadań i przypisanie ich członkom zespołu,

11 Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja
Upowszechnianie informacji nt. zdrowego stylu życia i zasad zdrowego odżywiania, przedstawienie jej w postaci prezentacji PP na specjalnie z tej okazji przygotowanym apelu, jak również poinformowanie społeczności szkolnej o zespole konkursowym oraz zamiarze przebudowy sklepiku szkolnego, Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja

12 Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja
Przygotowanie projektu przebudowy sklepiku w bufet z drugim śniadaniem, który po wprowadzeniu zmian będzie mógł zaspokajać we właściwy sposób potrzeby żywieniowe uczniów Przygotowanie sprawozdań z realizacji projektu (w przypadku otrzymania grantu) na stronie internetowej organizatora. Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja

13 Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja

14 Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja

15 Programy realizowane przez naszą szkołę
Owoce w szkole, Mleko dla szkół, Dzieci nie jedzą śmieci, 5 porcji warzyw, owoców lub soku, Szkoła promująca zdrowie.

16 Organizacja i planowanie
Najważniejszy jest pomysł i chęć działania. Chcemy Wam dać możliwość dokonywania właściwych, świadomych wyborów. Teraz otrzymacie garść informacji, a następnie uczennice klasy VIA przedstawią prezentację dokumentującą zrealizowany przez nie, projekt kulinarny;)) Miłego oglądania;)

17 Źródła http://szkolanawidelcu.pl/
„Edukacja prozdrowotna w szkole podstawowej i gimnazjum” Materiały dla nauczycieli; Oficyna Wydawnicza „Edukator”; M. Kędziera – Osuchowska, E. Kuziel Projekt sklepiku – p. Chwalbińska Źródła


Pobierz ppt "Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google