Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

- lepiej zapobiegać niż leczyć

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "- lepiej zapobiegać niż leczyć"— Zapis prezentacji:

1 - lepiej zapobiegać niż leczyć
Fundament zdrowia - lepiej zapobiegać niż leczyć

2 Czym jest zdrowie? Zdrowie obecnie przestaje być pojmowane jedynie jako brak choroby -  okazuje się, że istotne jest także, jak człowiek czuje się z samym sobą i innymi ludźmi. W tym świetle zupełnie nowego wymiaru nabiera profilaktyka zdrowotna.

3

4 Zdrowie według definicji WHO to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, lecz także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu -  dobrego samopoczucia. Z powyższej definicji jasno wynika, że w kwestiach zdrowia nie należy koncentrować się jedynie na chorobach i próbach ich zwalczania. Powinniśmy myśleć przede wszystkim o samym zdrowiu w każdym jego aspekcie -  fizycznym, umysłowym i społecznym -  i o jego wzmacnianiu.

5 ''Zaawansowana'' profilaktyka
Im więcej czasu poświęcimy na szeroko rozumianą profilaktykę, tym mniej wysiłku i czasu będzie nas kosztowało leczenie i powrót do zdrowia. Zresztą, nie da się ukryć, że wspomniana profilaktyka, a więc uprawianie sportu, aktywny odpoczynek, właściwe odżywianie, panowanie nad stresem, dbanie o dobre relacje z innymi ludźmi, rozwijanie własnych zainteresowań i pasji, bywa znacznie przyjemniejsze, niż przyjmowanie leków i leżenie w łóżku.

6 W zgodzie ze sobą i światem
W świetle współczesnej definicji zdrowia powiedzenie '' Żyć pełnią życia''  stanowczo przestaje być górnolotnym frazesem. Świadomość, że zdrowie to także właśnie dobre samopoczucie, dobry stan ducha, życie w zgodzie ze sobą i z innymi, spełnione i harmonijne życie, powinna mobilizować do celowego i odważnego zabiegania o ten dobrostan.

7 Moda na zdrowie Troska o zdrowie we wszystkich jego wymiarach jest zatem sposobem na życie, stylem bycia, łączącym zdrowie z radością i aprobatą wobec źródeł zdrowia. Wszelkie działania prozdrowotne to także '' inwestycja''  , która nie może nie przynieść pozytywnych efektów. Może warto dołożyć starań, aby moda na zdrowie zagościła zarówno w naszych rodzinach, jak i w szkołach!

8 Piramida zdrowego żywienia - dzieci i młodzież

9 Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

10 Czy aktywni fizycznie są szczęśliwsi?

11

12

13 Błonnik cudowny regulator
Okazuje się, że substancja, która przez lata uważana była za zbędną i obojętną dla zdrowia, chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi! I jest absolutnie niezbędna w diecie każdego człowieka również z innych powodów. Mowa oczywiście o błonniku. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami na jego temat.

14

15 Kolorowy talerz Czy wiesz, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych? Zadbaj o różnorodne, kolorowe posiłki, a dostarczysz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.

16 Ciemnogranatowy Winogrona, borówka czernica (czarna jagoda), czarna porzeczka, śliwka, jeżyna, żurawina - zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Antocyjany są to substancje o właściwościach przeciwutleniających i posiadające zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Substancje te mają także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz korzystnie działają na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność. Antocyjany poprawiają także mikrokrążenie w gałce ocznej - zwiększają elastyczność i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, hamują krzepliwość, a dzięki temu zwiększają przepływ krwi w siatkówce i poprawiają widzenie. Ta grupa warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C. Witamina C m.in. wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejszając podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zachować dobry stan ścian naczyń krwionośnych, jest najpowszechniejszym przeciwutleniaczem.

17 Pomarańczowo-żółty Marchew, papryka, pomidory, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest prowitaminą A (prowitamina - to związek chemiczny, który w organizmie ulega przekształceniu w witaminę). Witamina A sprzyja tworzeniu się nowych komórek, jest więc konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu u dzieci. Witamina ta bierze także udział w procesie widzenia, zapobiega 'kurzej ślepocie'. Wzmacnia układ immunologiczny -przy niedoborach witaminy A następuje osłabienie odporności. Jest niezbędna do dobrego utrzymania błon śluzowych, odpowiada za wygląd skóry, zapobiega rogowaceniu naskórka. Beta-karoten jako przeciwutleniacz unieszkodliwia wolne rodniki, działa więc przeciwnowotworowo. Ta grupa warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C - zwłaszcza cytrusy, które w okresie zimowym są dobrym źródłem tej witaminy.

18

19 Nie łam się – pij mleko! Naukowcy z Nowej Zelandii stwierdzili, że dzieci w wieku 3–13 lat, które unikały mleka przez długi czas miały niższe spożycie wapnia i niższą masę kostną oraz zwiększone ryzyko złamań kości w okresie przedpokwitaniowym, niż ich rówieśnicy, którzy pili mleko (Black i wsp., 2002, Goulding i wsp., 2004). Badania z udziałem 28 chłopców w wieku 13–17 lat, biorących udział w ćwiczeniach siłowych, wykazały istotnie wyższą gęstość mineralną kości u chłopców, którzy pili 3 porcje mleka na dobę, niż u ich rówieśników pijących niefortyfikowane soki (Volex i wsp., 2003). Analiza danych z badań NHANES III** – z udziałem ponad 3 tys. kobiet – ujawniła, że kobiety, które spożywały małe ilości mleka w dzieciństwie i okresie młodzieńczym, miały mniejszą masę kostną w dorosłości i większe ryzyko złamań kości

20

21 Ryby - pływające skarby
W Polsce niedoceniane i rzadko spożywane, choć to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych składników odżywczych. Ostatnio też niesłusznie posądzane o szkodliwy wpływ na zdrowie ze względu na zanieczyszczenia. Warto odkryć je na nowo i wprowadzić na stałe do rodzinnego jadłospisu.

22

23 Cała prawda o maśle Ten od wieków ceniony tłuszcz został w naszych czasach poddany ostrej krytyce. Czy rzeczywiście powinniśmy się obawiać zawartego w nim cholesterolu? Co to jest CLA i dlaczego masło jest tłuszczem najlepiej przyswajalnym przez organizm?

24 Masło jest wartościowym, w pełni naturalnym produktem spożywczym, który powinien być stałym składnikiem diety dzieci, osób młodych oraz dorosłych, z wyjątkiem tych, którzy cierpią na schorzenia układu krążenia. Jest źródłem nie tylko cennych składników odżywczych, lecz także unikalnych substancji bioaktywnych wspomagających funkcjonowanie organizmu.

25 Masło, w zależności od pory roku, zawiera mg cholesterolu na 100 g produktu, natomiast przyjęta maksymalna dzienna dawka cholesterolu wynosi 250?300 mg, czyli tyle ile znajduje się w połowie kostki masła. Zatem masła spożywanego z umiarem, w ilości g dziennie,

26

27 Źródło życia Woda stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych, które przebiegają w organizmie: wchodzi w skład wszystkich komórek i tkanek – nawet kości i zęby zawierają pewne ilości wody; umożliwia przemieszczanie składników odżywczych i produktów przemiany materii na poziomie komórki i całego organizmu; reguluje temperaturę ciała –organizm pozbywa się nadmiaru ciepła przez parowanie wody, która wydostaje się na powierzchnię skóry jako pot; dzięki swojej nieściśliwości woda chroni przed uszkodzeniem mózg, rdzeń kręgowy, gałki oczne, płód, a będąc składnikiem mazi w torebkach stawowych, zmniejsza tarcie, zabezpieczając stawy przed uszkodzeniem; jest niezbędna do prawidłowego procesu trawienia – m.in. umożliwia właściwe działanie enzymów trawiennych oraz jest nośnikiem składników odżywczych wchłanianych z jelit w postaci roztworu lub zawiesiny; wpływa na funkcjonowanie układu oddechowego, ponieważ nawilża wdychane przez nas powietrze – zbyt suche powietrze powoduje wysuszenie błon śluzowych, co z kolei ułatwia drobnoustrojom wnikanie do naszego organizmu.

28

29 Mniej soli, proszę Kiedyś - niezbędna jako konserwant, obecnie - dodawana prawie do wszystkich produktów spożywczych. Jej niezauważalna, a stała obecność w diecie sprawia, że niesłone znaczy dla nas niesmaczne. Sól - potrzebna w organizmie, jednak jej ''przedawkowanie'' może słono kosztować.

30 Dziękuję za uwagę mgr inż. Zofia Radwańska nauczyciel zawodu Kucharz / żywieniowiec


Pobierz ppt "- lepiej zapobiegać niż leczyć"

Podobne prezentacje


Reklamy Google