Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu."— Zapis prezentacji:

1 Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu

2 Spis treści Co to jest „E”? Od czego pochodzi ta nazwa?
Kiedy dodatek jest dopisany do listy E? Czy te dodatki są bezpieczne? Czego nie zawiera lista E? Po co nam te dodatki? Jaka jest dopuszczalna ilość dodatków smakowo-zapachowych? Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności. Gdzie np. spotykamy się z dodatkami chemicznymi? Na zakończenie

3 Co to jest „E”? To symbol oznaczający numer E – kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. 

4 Od czego pochodzi ta nazwa?
Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.

5 Kiedy dodatek jest dopisany do listy E?
Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy: istnieje technologiczna konieczność jego użycia nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta

6 Czy te dodatki są bezpieczne?
Jakkolwiek, zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej, wszystkie dodatki na liście są bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia przynajmniej unikanie przez konsumentów spożywania produktów, w których są dodatki do żywności, których nie chcą oni spożywać.

7 Czego nie zawiera lista E?
Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy produktów.

8 Po co nam te dodatki? Produkt musi mieć atrakcyjny wygląd, smak, zapach. Ważne jest też, aby produkt, który nam przypadnie do gustu, smakował po raz kolejny tak samo. Istotna też stała się trwałość, łatwość przygotowania i przechowywania. Dla zapewnienia tych wszystkich cech podczas procesu technologicznego niezbędne jest właśnie stosowanie substancji dodatkowych. Żaden produkt też nie może dopuścić do strat spowodowanych krótkim okresem trwałości artykułów potrzebnych do wytworzenia żywności.

9 Jaka jest dopuszczalna ilość dodatków smakowo-zapachowych?
Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

10 Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności.
100–199 Barwniki 200–299 Konserwanty 300–399 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości 400–499 Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. 500–599 Środki pomocnicze 600–699 Wzmacniacze smaku 900–999 Środki słodzące, nabłyszczające i inne 1000–1999 Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

11 Gdzie np. spotykamy się z dodatkami chemicznymi?

12 Chipsy

13 Mogą doprowadzić do: Astmy Nadpobudliwości Zmian nastroju
Zawierają np. kody: E635 (rybonukleotyd disodowy) i E634 (rybonukleotyd wapnia) Mogą doprowadzić do: Astmy Nadpobudliwości Zmian nastroju Swędzącej wysypki Problemów z nerkami Opuchlizny warg, gardła i języka Anafilaksji

14 Jogurt owocowy bez owoców (nieznanej firmy)
„Cot” „Cot”

15 Mogą doprowadzić do: Utraty witaminy B12 Reakcje alergiczne Nudności
Zawierają np. kody: E220 (dwutlenek siarki) i E211 (benzoesan sodu) Mogą doprowadzić do: Utraty witaminy B12 Reakcje alergiczne Nudności Bóle głowy Zakłócają pracę jelit (Podejrzewane o wywoływanie ataków astmy)

16 Żywność konserwowana

17 Mogą doprowadzić do: Powstawanie nowotworów Astmy Zapalenie nerek
Zawierają np. kod: E250 (azotyn III sodu) Mogą doprowadzić do: Powstawanie nowotworów Astmy Zapalenie nerek Zawroty głowy Problemy behawioralne Szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew

18 Gotowe produkty „na szybko”
m W

19 Mogą doprowadzić do: Reakcji alergicznych Zaburzeń wzroku Mdłości
Zawierają np. kody: E621 (glutaminian sodu) i E635 (rybonukleotyd disodowy) Mogą doprowadzić do: Reakcji alergicznych Zaburzeń wzroku Mdłości Bulów głowy Skurczów mięśni Nadpobudliwości Wahań nastroju Zmian skórnych

20 Na zakończenie Myślę, że po obejrzeniu tej prezentacji będziemy:
Uważniej wybierać produkty spożywcze Zwracali uwagę na etykiety zamieszczone na opakowaniach Kupowali produkty z pewnych źródeł/firm Nie będziemy spożywać pożywienia przepełnionego substancjami szkodliwymi

21 PRACA WYKONANA W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO „CHEMIA W NASZYM ŻYCIU” TRUMIEJKI 2014
SZYMON GASIŃSKI PATRYK MALICKI MARIUSZ GAJEWSKI DOMINIK GŁOWACKI PIOTR PIELAK ADAM SZCZEPAŃSKI OPIEKUN : P. ANETA LIZIŃSKA


Pobierz ppt "Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google